• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • kwiecień 2018
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « mar   maj »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Zakwas (krok po kroku)

3 kwietnia 2018

(zakwas dzień 1, pierwsze rośnięcie)

 

Dobry zakwas to podstawa przepysznego, dobrze wyrośniętego domowego chleba. Jego wykonanie jest banalnie proste, wystarczy odmierzyć składniki, wymieszać przykryć i zostawić w ciepłym miejscu. Prawda, że to nic trudnego ? A już po kilku dniach możemy cieszyć się własnoręcznie zrobionym, przepysznym chlebem z chrupiącą skórką 🙂 Zapraszam !

Składniki na dzień 1:

  • 1/3 szklanki mąki żytniej (ja używam typ 720 lub 2000)
  • 1/3 szklanki + 2 łyżki ciepłej, przegotowanej wody

Dodatkowo (na każdy następny dzień):

  • 1/3 szklanki mąki żytniej
  • 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody

Sprzęt:

  • wyparzony, litrowy słoik
  • plastikowa lub drewniana łyżka
  • ręcznik papierowy i gumka recepturka do przykrycia

Dzień 1

Składniki umieścić w słoiku i dokładnie wymieszać. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce np. na kaloryfer. Po 12 godzinach dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Dzień 2 (o tej samej porze, o której zaczęto robić zakwas, 12 godzin po wymieszaniu) Dokarmianie

Po 1/3 szklanki wody oraz mąki wymieszać i przelać do zakwasu. Dokładnie zamieszać, przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Dzień 3 (o tej samej porze, o której zaczęto robić zakwas, 12 godzin po ostatnim wymieszaniu) Dokarmianie

Po 1/3 szklanki wody oraz mąki wymieszać i przelać do zakwasu. Dokładnie zamieszać, przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Dzień 4 (o tej samej porze, o której zaczęto robić zakwas, 12 godzin po ostatnim wymieszaniu) Dokarmianie

Po 1/3 szklanki wody oraz mąki wymieszać i przelać do zakwasu. Dokładnie zamieszać, przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.

Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Zakwas zamieszać i odmierzyć potrzebną część.

Co zrobić z pozostałym zakwasem?

1.Jeżeli w ciągu następnych 24 godzin będziecie robić chleb, z resztą zakwasu należy postępować jak poprzednio przy dokarmianiu- przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce; 2- 3 godziny przed użyciem dokarmić.

 

2. W przeciwnym razie zakwas przykryć nakrętką od słoika (ale nie zakręcać!) i umieścić w lodówce, dokarmiać raz w tygodniu- wyjąć z lodówki i zostawić, aby ogrzał się do temperatury pokojowej, dodać po 2 łyżki wody oraz mąki i przelać do zakwasu. Dokładnie zamieszać, przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Po tym czasie przykryć nakrętką od słoika (ale nie zakręcać!) i umieścić w lodówce. Zakwas przechowywać można dopóki nie spleśnieje- wtedy należy go wyrzucić.

Jeżeli chcecie go użyć wystarczy wyjąć go z lodówki i zostawić, aby ogrzał się do temperatury pokojowej, dodać po 2 łyżki wody oraz mąki i przelać do zakwasu. Dokładnie zamieszać, przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Zakwas jest aktywny 🙂

 

Rady

  1. Zapach- jest on bardzo specyficzny. Na początku myślałam, że zakwas jest zepsuty, ale to po prostu jego urok 🙂
  2. Zakwas jest bardzo nieprzewidywalny, czasem szalenie rośnie (jeżeli chce 'uciec’ ze słoika należy go zamieszać), czasem tylko delikatnie rusza w górę o czym świadczą malutkie bąbelki na ściankach. Jeżeli bąbelki są obecne nie ma się czym martwić.
  3. Jeżeli zakwasu nie będziecie używać w ciągu 24 godzin, najlepiej schować go do lodówki (opisane w przepisie Co zrobić z pozostałym zakwasem? pkt 2)
  4. Spleśniały zakwas należy wyrzucić.
  5. Im starszy zakwas, tym mocniejszy (i lepszy).
  6. Do wypieków należy używać zakwasu aktywnego, czyli 2-3 godziny po dokarmieniu.

Powodzenia ! 🙂

 

Zakwas, dzień 4 (po dokarmieniu i zamieszaniu)

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

wegezakwas
Share

Bazy  / Chleby  / Pieczywo

Zuzia

You might also like

Tortille- domowe placki
16 czerwca 2020
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
29 kwietnia 2020
Pierogi z truskawkami
14 czerwca 2019

8 komentarzy


Zuza
3 April 2018 at 18:34
Reply

jeszcze nigdy mi nie wyszedł zakwas… może wypróbuję Twój przepis? 🙂



    Zuzia
    3 April 2018 at 21:16
    Reply

    Polecam gorąco 😀 Przez kilka lat się zbierałam do niego (odkąd 2 razy sama kiedyś piekłam chleb) i żałuję że tak późno 🙂 Nic tak nie cieszy jak własny, zrobiony od podstaw na zakwasie, chrupiący cieplutki chlebek i walka z domownikami o piętkę 😀

Chleb wieloziarnisty (ze słonecznikiem i siemieniem lnianym) – Najlepsze Smakołyki
17 April 2018 at 16:12
Reply

[…] 3 łyżki aktywnego zakwasu* […]



Chleb pszenny z miodem na zakwasie – Najlepsze Smakołyki
14 May 2018 at 16:18
Reply

[…] po tym czasie będzie gotowy do użycia (aktywny). Jeżeli jeszcze nie macie zakwasu zapraszam tutaj po przepis […]



Chleb razowy ze słonecznikiem – Najlepsze Smakołyki
22 May 2018 at 15:31
Reply

[…] po tym czasie będzie gotowy do użycia (aktywny). Jeżeli jeszcze nie macie zakwasu zapraszam tutaj po […]



Domowy chleb pszenny (z Vermont) – Najlepsze Smakołyki
8 November 2018 at 14:48
Reply

[…] po tym czasie będzie gotowy do użycia (aktywny). Jeżeli jeszcze nie macie zakwasu zapraszam tutaj po […]



Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy – Najlepsze Smakołyki
27 March 2021 at 20:34
Reply

[…] 5 dni, woda i mąka (najlepiej pełnoziarnista żytnia). Im starszy zakwas tym mocniejszy i lepszy. Tutaj znajdziecie mój przepis i w prosty sposób będziecie mogli przygotować swój pierwszy w 100% własnej roboty […]



Anna
30 September 2024 at 21:50
Reply

Jest to dość skomplikowane.W chłodnym pomieszczeniu zakwas nie pracuje,próbowałam
go zrobić wielokrotnie. W końcu dałam temu spokój.



Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    kwiecień 2018
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « mar   maj »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...