Tradycyjne pierniczki, pieczone w moim domku od wielu, wielu lat. Przepis najlepszy z najlepszych 🙂 Pierniczki z tego przepisu miękną po ok 3-4 dniach i świetnie nadają się do dekoracji. Z czystym sumieniem mówię (piszę): nie pożałujecie 😀
Zapraszam!!!
Składniki:
- 300 g miodu
- 100 g masła
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 40 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
Wykonanie:
Miód i masło umieścić w garnuszku i podgrzać tylko do powstania gładkiej, jednolitej masy (nie gotować!). Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Suche składniki, czyli mąkę, cukier, przyprawę i sodę dokładnie wymieszać.
Do wystudzonej masy miodowej dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na blacie ułożyć kopczyk z 3/4 suchych składników, zrobić dołeczek, wlać tam płynne płynną masę i zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, dodać resztę mącznej mieszanki i jeszcze raz dokładnie zagnieść ciasto- powinno się kleić, ale mimo to nie podsypywać bardziej mąką. Owinąć folią i wstawić do lodówki.
1/3 schłodzone ciasto położyć na blat lekko oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm . Wykrawać różne kształty ciastek. Następnie pierniczki układać w sporych odstępach na blaszce.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce.
Pierniczki z tego przepisu świetnie nadają się do dekorowania i jako ozdoby. Do dekoracji polecam lukier i czekoladę, ale moim zdaniem najlepiej smakują 'na sucho’ 🙂
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Jakie śliczne małe rączki 🙂 Pomagały?
Oczywiście 🙂
Piękne 🙂 Dzis bede piec 🙂
Piękne 🙂 Dzis bede piec
[…] 150 g pierniczków (np z tego przepisu)* […]