• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
    • Tortille- domowe placki
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Pączki z malinami
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Magdalena o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
  • Adsense

  • Wrzesień 2017
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « Sie   Paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową

7 września 2017

Deser pachnący jesienią. Nie jest trudny, jednak jego wykonanie wymaga trochę czasu. Pieczone śliwki z cynamonem to połączenie genialne w swej prostocie. Do tego delikatny krem na bazie żółtek i rumu, a całość uwieńczona chrupiącą, cynamonową kruszonką. Coś wspaniałego 🙂

Składniki:

  • 500 g śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
  • 35 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (do góry rozcięciem), posypać 1/2 łyżeczki cynamonu i piec w 180 °C przez ok 25 minut (muszą być miękkie). Zostawić do wystudzenia.

Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe składniki rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wysypać ją na przygotowaną blachę i piec ok 10 minut w 180 °C (aż się zarumieni). Zostawić do wystudzenia.

Krem:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 szklana śmietany 30% lub 36%

Żółtka umieścić w dużej, szklanej misce i roztrzepać na najniższych obrotach miksera. Zwiększyć obroty i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając- masa powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość i zrobić się jaśniejsza (ok 4-5 minut). Do garnka nalać odrobinę wody  (ok 1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć na wierzch miskę z żółtkami, tak aby jej dno nie dotykało wody (bo zrobi się jajecznica!). Dodać rum i ciągle ubijać krem nad kąpielą wodną (ok 4-5 minut). Schować do lodówki na 10 minut.

Śmietanę ubić na sztywno. Wyjąć krem, dodać do niego połowę ubitej  śmietany i delikatnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać resztę śmietany i jeszcze raz wymieszać.


Przygotować 4 szklanki. Na dno każdej ułożyć po równo śliwki (zostawić 4 do dekoracji). Śliwki przykryć kremem i całość schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

Przed podaniem wysypać na wierzch kruszonkę i udekorować śliwkami.

Smacznego! 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

rumśliwkiśmietana kremówkawykorzystanie żółtek
Share

Desery

Zuzia

You might also like

Faworki
2 stycznia 2021
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Wrzesień 2017
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « Sie   Paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły