• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Babka mocno cytrynowa
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Zdrowe ciasteczka cytrynowe bez cukru (dietetyczne, paleo, bezglutenowe)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Kulki sernikowe w czekoladzie (bez mąki, bez cukru)
    Puszysty sernik
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia - Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    • Katarzyna Tomczyk - Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    • Zuzia - Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    • Zuzia - Pączki z malinami
    • MAGDA - Pączki z malinami
  • Adsense

  • kwiecień 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « mar   maj »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Jagodziaki- zawijane drożdżówki

3 kwietnia 2017

Idealne wykorzystanie owoców! Puchate i maksymalnie wypełnione jagodami drożdżówki. Znikają w mgnieniu oka. Naprawdę 😉 Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, świeżo po polaniu lukrem. Na jednej się nie kończy- bez wyjątku 🙂 Idealne w oczekiwaniu na słońce, zapraszam !

Do drożdżówek można użyć innych owoców- malin, porzeczek, pokrojonych wiśni itp.

Jeżeli korzystacie z mrożonych owoców (tak jak ja) nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania, lecz nadzienie należy przygotować przed samym wyłożeniem na ciasto.

Składniki:

  • 560 g mąki pszennej (+40 do podsypywania przy wałkowaniu)
  • 80 g cukru
  • 1 szklanka mleka, ciepłego (ok 37 °C)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 80 g masła, roztopionego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Nadzienie:

  • 250 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić (ok 7 minut ręcznego wyrabiania).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotować nadzienie.

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na nadzienie dokładnie wymieszać

Ciasto lekko wyrobić i przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok 40 x 55 cm, ciągle pilnując, aby ciasto nie przywierało. Na wierzchu rozsypać nadzienie.

Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku, a następnie podzielić ostrym nożem na 12 równych części. Drożdżówki przełożyć do formy – po 3 wzdłuż krótszego i 4 wzdłuż dłuższego boku. Formę przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 25 minut.

Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i  piec ok 25 minut (do mocnego zarumienienia).

Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować. Gotowe!

Smacznego 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynajagody/borówkimalinyporzeczki
Share

Bułki  / Ciasta drożdżowe  / Dla dzieci  / Drożdżówki  / HIT  / Lato  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020

5 komentarzy


Ada
3 April 2017 at 17:25
Reply

Wygląda obłędnie 🙂 narobiłaś mi smaka.



    Zuzia
    3 April 2017 at 17:26
    Reply

    Smakują jeszcze bardziej obłędnie 🙂

Jagodzianki idealne – Najlepsze Smakołyki
6 July 2017 at 17:31
Reply

[…] absolutna klasyka w czasie lata Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe (znane z jagodziaków),  które otula wspaniałe, bogate, atramentowe nadzienie. Całość uwieńczona cieniutką […]



Malinianki- zawijane drożdżówki – Najlepsze Smakołyki
17 September 2018 at 15:25
Reply

[…] ale zaraz po wyjęciu z zamrażarki rozłożyć na przygotowane ciasto. Tutaj wariacja jagodowa (przepis). Znikają w mgnieniu oka […]



Zawijane bułeczki cynamonowe- Cinnamon Rolls – Najlepsze Smakołyki
28 January 2020 at 17:22
Reply

[…] płaty przeplatają się z doskonałym nadzieniem. Latem kocham dodatek malin (przepis) lub jagód (przepis), a zimą koniecznie cynamon. Wspaniałe, wyraziste, skarmelizowane- absolutnie uwielbiam […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Babka mocno cytrynowa
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Zdrowe ciasteczka cytrynowe bez cukru (dietetyczne, paleo, bezglutenowe)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Kulki sernikowe w czekoladzie (bez mąki, bez cukru)
    Puszysty sernik
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    kwiecień 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « mar   maj »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...