• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Mini serniczki oreo
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Lemon Curd- najlepszy przepis
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2014
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « cze   sie »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Gofry belgijskie (drożdżowe)

11 lipca 2014

Gofry belgijskie różnią się od tradycyjnych dodatkiem drożdży, zamiast proszku do pieczenia. Swój światowy debiut zaliczyły one w 1958 roku na Expo 58  właśnie w Brukseli. Ich moda zapanowała w Ameryce Północnej, na początku 1962 roku i trwała na dobre. Dopiero Belg Maurice Vermersch zmodyfikował nieco przepis i spopularyzował je w swoim kraju pod nazwą 'Gofry belgijskie’. Nadał im taką nazwę, ponieważ wielu Amerykanów nie mogło poprawnie zidentyfikować Brukseli jako stolicy Belgii. Te gofry były podawane z bitą śmietaną i truskawkami, a sprzedawane za dolara. Nazwa rzeczywiście dość szybko przyjęła się w Ameryce Północnej i obecnie gofry belgijskie są tam często spożywane jako śniadanie z dodatkiem: polewy, bitej śmietany, różnych kremów, owoców, czekolady, syropu lub masła. Alternatywnie, są podawane z lodami waniliowymi i świeżymi owocami (np. z truskawkami), jako deser. 

Jeśli chodzi o degustację, to jest to mój zdecydowany gofrowy faworyt. Dziś robiłam je po raz drugi 🙂 W smaku i konsystencji różnią się znacząco od tych na proszku do pieczenia. Są zdecydowanie słodsze i delikatniejsze, a do tego pulchniejsze.  Kolejną rzeczą, która odróżnia je od proszkowych braci jest ich struktura- chrupkości nie nabierają w gofrownicy, lecz na kratce do studzenia, więc nie zrażajmy się, gdy otworzymy gofrownicę, ponieważ po minucie będą bardzo chrupiące 🙂

1. W gofrach belgijskich kluczowe jest rośnięcie, zarówno rozczynu, jak i samego ciasta- tak jak w tradycyjnym cieście drożdżowym.

2. Aby gofry miały swój piękny, specyficzny kształt wystarczy jedna duża łyżka ciasta, jeśli użyjemy 2 łyżek ciasto wypełni całą foremkę,  a do tego będzie bardziej puszyste, lecz nie tak chrupiące- są to oczywiście proporcje do gofrownicy 'serduszkowej’.

3. Te gofry pieką się znacznie szybciej niż tradycyjne. Nie otwierajmy gofrownicy przez 1 minutę od wlania ciasta, po tym czasie należy sprawdzić stopień upieczenia gofrów- jeśli są mocno rumiane wyjmujemy, a w przeciwnym razie podpiekamy jeszcze kilka sekund; jeżeli gofry są grubsze, to potrzebują naturalnie więcej czasu (ok. 2- 3 minut)

4. Po upieczeniu gofry będą bardzo miękkie, wtedy należy położyć je na kratkę i zostawić do momentu całkowitego wystudzenia- chrupkości nabierają właśnie wtedy.

Składniki na 16 gofrów:

  • 25 g drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłego (niegorącego!) mleka
  • 1/3 szklanki + 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 250 g mąki
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 jajka

Wykonanie:

Drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z reszty mąki, masła, jajek i rozczynu wyrobić ciasto (polecam robić to za pomocą maszyny, ponieważ ciasto jest dość luźne), następnie dodać pół szklanki cukru i jeszcze raz szybciutko wyrobić (kilka sekund). Ciasto odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzać gofrownicę i jeśli jest taka potrzeba to posmarować olejem. Do nagrzanej gofrownicy wkładamy porcję ciasta i szybko ją zamykamy. Nie otwierajmy gofrownicy przez 1 minutę od wlania ciasta, po tym czasie należy sprawdzić stopień upieczenia gofrów- jeśli są mocno rumiane wyjmujemy, a w przeciwnym razie podpiekamy jeszcze chwilę.

Po upieczeniu przełożyć je na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Podawać wedle gustu, lecz najlepsze są z owocami lub na sucho 🙂 Smacznego!!!


 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bita śmietanadrożdżeowoce
Share

Desery  / Dla dzieci  / Domowe słodycze  / Drożdżówki  / Naleśniki placki gofry  / Sezonowe

Zuzia

You might also like

Gofry, chrupiące i najlepsze
18 maja 2020
Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Drożdżowe rogaliki z dżemem
13 marca 2019

7 komentarzy


Hanna
11 July 2014 at 17:03
Reply

piękny mają kształt i na pewno smak 🙂 już zamówiłam gofrownicę, więc lada moment wypróbuję 🙂



kasia
21 July 2014 at 13:48
Reply

podziwiam za piękne zdjęcia!!!



Karola
17 March 2015 at 05:26
Reply

Wyszły pyszne <3



naleśnik
20 October 2016 at 00:07
Reply

Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na gofry! wyglądają bardzo apetycznie 🙂



    Zuzia
    19 December 2016 at 18:33
    Reply

    Super 🙂

Ania
30 April 2022 at 10:44
Reply

Zuziu czy możesz podać jakiej uzylas gofrownicy,? Ładnie są wypieczone te gofry .



    Zuzia
    1 May 2022 at 22:02
    Reply

    Wcześniej używałam starej, rodzinnej żeliwnej gofrownicy w serca, a obecnie korzystam z dezal 301.7 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Mini serniczki oreo
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Lemon Curd- najlepszy przepis
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2014
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « cze   sie »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...