• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
    Cytrynowy puch z malinami
    Ciastka francuskie inaczej (z tostera)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Pączki Babci Halinki z wiśniami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia - Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    • Zuzia - Tort czekoladowy z rumem i śliwkami
    • Karolina - Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    • Monika - Tort czekoladowy z rumem i śliwkami
    • Beata - Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • Adsense

  • marzec 2021
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « lt.   prn. »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy

27 marca 2021

Czy jest coś pyszniejszego niż świeży, domowy chleb z masłem? Temat pieczywa jest mi szczególnie bliski, a zwłaszcza w okresie Wielkiego Postu.

Domowy chleb to tylko woda i mąka w odpowiedniej proporcji, które za sprawą fermentacji stają się naturalnym spulchniaczem i odpowiadają za głęboki smak. Aby efekt był jeszcze lepszy można skorzystać z dodatków m.in. soli, ziaren czy miodu. Ostatnimi czasy, mój ulubiony chleb to składa się jedynie z mąki, wody, soli i oczywiście zakwasu. Podobno na ciepło każdy, nawet wątpliwej jakości chleb jest smaczny, ale prawdziwy chleb na zakwasie jest najlepszy dopiero po kilku dniach, kiedy jego smak „dojrzeje”.

Chleb na zakwasie wbrew pozorom nie jest trudny do wykonania, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość. Oto najważniejsze wskazówki, które pomogą Wam przygotować pyszne, domowe pieczywo.

Zakwas

Pierwsze i najważniejsze- zakwas.

Są dwie proste metody, żeby go zdobyć. Życzliwi znajomi, którzy z chęcią się nim podzielą lub druga opcja- praca własna. To tylko trzy składniki- mąka, woda i czas w odpowiednich proporcjach.

Żeby przygotować własny zakwas na chleb wystarczy 5 dni, woda i mąka (najlepiej pełnoziarnista żytnia). Im starszy zakwas tym mocniejszy i lepszy. Tutaj znajdziecie mój przepis i w prosty sposób będziecie mogli przygotować swój pierwszy w 100% własnej roboty chleb.

Jeżeli macie już zakwas, przed wykonaniem pierwszego bochenka, trzeba go aktywować. W tym celu należy 'dokarmić’ zakwas porcją wody i mąki w proporcji 1:1, 4-8 godzin przed rozpoczęciem pracy.

Sprzęt

Aby przygotować chleb nie potrzebujecie specjalnego sprzętu. Istnieje wiele metod wyrabiania- ręcznie, za pomocą miksera planetarnego lub robota kuchennego, a nawet łyżką.

Najważniejsze jest, aby chleba nie wyrabiać tak długo jak w przypadku ciasta drożdżowego. Wystarczy wymieszać do połączenia składników lub na najniższych obrotach miksera przed maksymalnie 2 minuty (za pomocą końcówki haka- na zdjęciu).

Rośnięcie i składanie

Pierwsze rośnięcie powinno trwać 2,5 do 3 godzin. W tym czasie należy dwukrotnie złożyć ciasto z czterech stron po 50 i po 90 minutach. W tym celu należy naciągnąć ciasto z jednej strony i przełożyć je do przeciwnego boku. Identycznie naciągnąć ciasto z każdej z czterech stron. Warto również zwilżyć dłonie wodą, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do rąk.

W czasie składania i odpoczywania rozwija się siatka glutenowa, chleb będzie miał prawidłową konsystencję, smak i wygląd.

Przepis i forma

Po pierwszym rośnięciu należy uformować gotowy bochenek i pozostawić go na drugie, ostateczne rośnięcie.

Jeżeli to Wasz pierwszy chleb lub jeszcze nie macie zbyt dużej wprawy najłatwiej będzie upiec chleb w tradycyjnej keksówce lub naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu ciasto będzie mogło wyrastać od razu w docelowej formie.

Ciasto na chleb może wyrastać również w specjalnym koszyku do chleba lub sitku. Po wyrośnięciu należy ostrożnie przełożyć go na blaszkę, tak aby nie opadł i naciąć.

Ważnym jest również, aby chleb nie przerósł. Jeżeli przed pieczeniem urośnie za mocno, opadnie i będzie zakalcem (chleb powinien maksymalnie podwoić swoją objętość).

Dodatkowa rada

Zakwas, a co za tym idzie również sam chleb na zakwasie jest kapryśny. Podany wyżej czas jest orientacyjny, jednak rośnięcie może zająć więcej czasu. Należy uzbroić się w cierpliwość i dać mu tyle czasu, ile potrzebuje,

Jeżeli jednak coś poszło nie tak, Wasz zakwas jest jeszcze za słaby i wolno rośnie razem z wodą możecie dodać również małą ilość drożdży (ok 1/4 łyżeczki). To sprawi, że chleb będzie stabilniejszy i szybciej urośnie.

Chleb z foremki- przepis

Chleb z koszyka- przepis

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

vegan
Share

Chleby  / Pieczywo  / Porady

Zuzia

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
    Cytrynowy puch z malinami
    Ciastka francuskie inaczej (z tostera)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Pączki Babci Halinki z wiśniami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    marzec 2021
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « lt.   prn. »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...