• Cytrynowy puch z malinami
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Drożdżowe faworki
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Pączki z różą, luksusowe
    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Pączki z różą, luksusowe – Najlepsze Smakołyki o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Zuzia o Musowe ciasto czekoladowe
    • Joanna o Musowe ciasto czekoladowe
    • Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Emilia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
  • Adsense

  • Luty 2019
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    « Sty   Mar »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)

7 lutego 2019

Dzisiejszy przepis dedykuję mojej kochanej Siostrze 🙂 Chleb idealny dla osób, które nie mają zakwasu lub czasu na długie wyrastanie albo dopiero zaczynają przygodę z domową piekarnią. Czas przygotowania od momentu wymieszania składników do wyjęcia gorącego bochenka z piekarnika to tylko 2 godziny.

Chleb jest pyszny, ma wspaniale chrupiącą skórkę i delikatny miąższ. Jest to świetny przepis bazowy. Zamiast ziaren możecie dodać podsmażoną cebulę, drobno pokrojone suszone pomidory, ulubione zioła czy orzechy i w ten sposób stworzyć ulubiony chleb. Zapraszam !

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 350 ml wody (ok 1 i 1/2 szklanki), letniej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 4 łyżki słonecznika

Słonecznik podpiec kilka minut na suchej patelni do zarumienienia.

W dużej misce umieścić wodę, drożdże, cukier i 4 łyżki mąki (z odmierzonej). Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Po tym czasie do mieszanki dodać pozostałą mąkę, sól oraz ziarna i dokładnie wymieszać całość za pomocą łyżki. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na ok 25- 30 minut do podwojenia objętości.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem/ masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać a wierzch posypać odrobiną słonecznika. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na dodatkowe 15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 60 minut. Jeżeli skórka zbyt szybko zbrązowieje, można po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C lub przykryć bochenek folią aluminiową.

Gotowy chleb wyjąć z piekarnika wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia na kratce, aby odparował.

Smacznego !

Uwaga!

1.Forma: Ja użyłam mniejszej keksówki o wymiarach 27x 11 cm, jednak możecie użyć trochę dłuższej (np 31x 11 cm), a chleb będzie po prostu trochę niższy (nie wyrośnie tak mocno poza foremkę).

2. Po wyjęciu z piekarnika należy popukać spód. Powinien wydawać głuchy dźwięk oraz być suchy i ‘chrupiący’, w przeciwnym razie należy podpiec chleb jeszcze na kilka minut w piekarniku (już bez formy), aby uniknąć zakalca.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

siemię lnianesłonecznik
Share

Chleby  / Pieczywo  / Wytrawne

Zuzia

You might also like

Bułki wieloziarniste
11 lipca 2019
Chleb razowy ze słonecznikiem
22 maja 2018
Chleb wieloziarnisty (ze słonecznikiem i siemieniem lnianym)
17 kwietnia 2018

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Cytrynowy puch z malinami
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Drożdżowe faworki
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Luty 2019
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    « Sty   Mar »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły