• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki Babci Halinki z wiśniami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia - Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    • Zuzia - Tort czekoladowy z rumem i śliwkami
    • Karolina - Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    • Monika - Tort czekoladowy z rumem i śliwkami
    • Beata - Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • Adsense

  • maj 2018
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « kwi   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Chleb pszenny z miodem na zakwasie

14 maja 2018

Wyborny chleb pszenny na zakwasie ! Gości w naszym domu bardzo często. Ma wspaniale chrupiącą skórkę, która otula przepyszny, delikatny w smaku, wilgotny miąższ. Chleb dobrze znosi przechowywanie i świetnie się kroi. Jest bardzo sprężysty i nie rozpada się. Łatwy w przygotowaniu, więc świetnie sprawdzi się jako chlebowy debiut 🙂 Zapraszam !

Chleb rośnie na zakwasie. Przed przystąpieniem do przygotowywania chleba należy dokarmić go i zostawić na 4- 12 godzin, aby się 'przerobił’- po tym czasie będzie gotowy do użycia (aktywny). Jeżeli jeszcze nie macie zakwasu zapraszam tutaj po przepis 🙂

Składniki:

  • 120 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 370 ml wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1  łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

Zakwas, wodę, miód i olej dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z solą i dokładnie mieszać. Gdy ciasto będzie mocno gęste przełożyć je na stolnicę i wyrabiać ręcznie przez minimum 3 minuty lub w misie miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Po tym czasie ciasto na chleb włożyć do miski oprószonej mąką. Całość przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia (łącznie 3 h).

Po 1,5 godzinie ciasto lekko wyrobić naciągając i składając z 4 stron. Ponownie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość- ponownie ok 1,5 h).

Foremkę o wymiarach 28x 8 cm wysmarować masłem (lub margaryną do pieczenia) i oprószyć bułką tartą (lub mąką/ kaszą manną) albo wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do foremki. Przykryć folią spożywczą i zostawić*, aż ciasto wyrośnie na wysokość foremki.**

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC  przez 40 minut, następnie zmniejszyć do 180 ºC i piec jeszcze ok 15 minut.

Jeszcze gorący chleb ostrożnie wyjąć z foremki (można popukać w dno chleba- odpowiednio wypieczony powinien wydawać głuchy odgłos) i przełożyć na kratkę do przestygnięcia.

Smacznego !

*w ciepłym miejscu 2-3 godziny, w temperaturze pokojowej ok 4 godziny

** ciasto powinno podwoić swoją objętość, jednak nie powinno przerosnąć-  urosnąć zbyt mocno, ponieważ zapadnie się w trakcie pieczenia.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

mąka pszenna chlebowamiódwegezakwas
Share

Chleby  / Pieczywo

Zuzia

You might also like

Piernik z kawą
20 grudnia 2021
Tortille- domowe placki
16 czerwca 2020
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
29 kwietnia 2020

4 komentarze


Anna
22 April 2020 at 12:57
Reply

Dzień dobry,
W składnikach jest podana 1 łyżka oleju. W przygotowaniu ciasta na chleb już ten składnik jest pominięty, nie ma zdania które by mówiło o tym kiedy dodać olej.



    Zuzia
    23 April 2020 at 11:53
    Reply

    Dzień dobry!
    Rzeczywiście olej gdzieś się zapodział, ale już wszystko poprawiłam.
    Pozdrawiam 🙂

Mon
9 April 2022 at 21:25
Reply

A jaki typ maki pszennej? 1050, 650?



    Zuzia
    12 April 2022 at 19:45
    Reply

    Lepiej nada się 650 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki Babci Halinki z wiśniami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2018
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « kwi   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...