• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Ciasto marchewkowe- najlepsze z najlepszych
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Sabina o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
    • Dorota o Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy – Najlepsze Smakołyki o Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • Wrzesień 2019
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « Lip   Paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Jabłecznik z plecionką- Apple pie

23 września 2019

Ciasta z plecionką mają niesamowity urok 🙂 Wyglądają tak domowo, rustykalnie i same zachęcają do jedzenia. Tym razem upiekłam w tej formie mój ulubiony jabłecznik z prażonymi jabłkami (przepis tutaj– genialny!). Dużo wspaniałego, owocowego nadzienia zamkniętego w kruchym cieście. Zapraszam 🙂

Kruche ciasto:

  • 240 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 120 g masła (lub margaryny do pieczenia)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kaszy manny (można pominąć)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka pokroić w kostkę (dosyć sporą) i zalać sokiem z cytryny. W dużym garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek (razem z sokiem z cytryny, który zostanie). Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 10- 15 minut, aż jabłka się rozgotują. Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.

Gdy ciasto będzie już schłodzone, podzielić je na dwie części w proporcji 2:1. Mniejszą część ponownie zawinąć folią i schować do lodówki, natomiast drugą położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 3 mm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek, przełożyć do formy i docisnąć.

Na kruchy spód równomiernie wysypać kaszę. Nadzienie jabłkowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć na kruchy spód. 

Blat oprószyć mąką i rozwałkować na nim całe pozostałe ciasto kruche na grubość ok 3 mm. Za pomocą noża do pizzy lub radełka pociąć na pasy o szerokości 2-3 cm. Pasy przełożyć na tartę, docisnąć do jednego brzegu i przeplatać.

Gdy tarta będzie ‚zapleciona’, boki należy docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane.  Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem.

Piec tartę w 180 ºC przez ok 50 minut (na ostatnie 15 minut warto włączyć tylko dolne grzanie, aby dobrze dopiec spód).

Ciasto kroić po wystudzeniu, smacznego 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynajabłkawykorzystanie żółtek
Share

Szarlotki i jabłeczniki  / Tarty i ciasta kruche  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021
Rolada z jabłkami
13 października 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Ciasto marchewkowe- najlepsze z najlepszych
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Wrzesień 2019
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « Lip   Paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły