• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Drożdżowe faworki
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Pączki z różą, luksusowe
    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Pączki z różą, luksusowe – Najlepsze Smakołyki o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Zuzia o Musowe ciasto czekoladowe
    • Joanna o Musowe ciasto czekoladowe
    • Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Emilia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
  • Adsense

  • Maj 2018
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « Kwi   Cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Chleb razowy ze słonecznikiem

22 maja 2018


Dziś przepis na klasyczny razowiec ze słonecznikiem. Wilgotny, sprężysty miąższ zamknięty w niesamowicie chrupiącej skórce. Jest to jeden z łatwiejszych i szybszych przepisów (nie licząc jednego wyrastania). Nie trzeba go wyrabiać, ani składać co 50 minut. Składniki wystarczy wymieszać, od razu przełożyć do foremki, zostawić do wyrośnięcia i upiec. Chleb utrzymuje świeżość przez kilka dni (5-6). 

Chleb rośnie na zakwasie. Przed przystąpieniem do przygotowywania chleba należy dokarmić go i zostawić na 4- 12 godzin, aby się ‚przerobił’- po tym czasie będzie gotowy do użycia (aktywny). Jeżeli jeszcze nie macie zakwasu zapraszam tutaj po przepis 🙂

Składniki:

  • 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 280 g mąki pszennej chlebowej
  • 350 ml wody
  • 100 g ziaren słonecznika (podprażony na suchej patelni)
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • słonecznik do posypania

Foremkę o wymiarach 28x 8 cm wysmarować masłem (lub margaryną do pieczenia) i oprószyć bułką tartą (lub mąką/ kaszą manną) albo wyłożyć papierem do pieczenia.

Zakwas i wodę dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z solą i dokładnie mieszać. Na końcu wmieszać słonecznik. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i posypać dodatkowym słonecznikiem. Przykryć folią spożywczą i zostawić, aż ciasto wyrośnie na wysokość foremki.*

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC  przez 55 minut, następnie wyjąć z foremki i piec jeszcze 10 minut w 180 ºC.

Chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego !

 

*w ciepłym miejscu 3-4 godziny, w temperaturze pokojowej ok 6 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jednak nie powinno przerosnąć-  urosnąć zbyt mocno, ponieważ zapadnie się w trakcie pieczenia.

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

mąka pszenna chlebowamąka żytnia razowasłonecznikvegezakwas
Share

Chleby  / Wytrawne  / Z Polski  / Zdrowo

Zuzia

You might also like

Bajgle
9 kwietnia 2020
Bułki wieloziarniste
11 lipca 2019
Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
7 lutego 2019

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Drożdżowe faworki
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Maj 2018
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « Kwi   Cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły