Są PRZEGENIALNE! Mocno czekoladowe z pięknym pomarańczowym aromatem. Prawdę mówiąc ich smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Smakują tak jak trufle smakować powinny 🙂 Nie czuć tu dodatku daktyli (które dodają słodyczy) i migdałów (lub wiórek), ale intensywny smak czekolady i pomarańczy. Dodatkowo są bardzo zdrowe i łatwe w wykonaniu 🙂 Polecam zrobić minimum z podwójnej porcji, ponieważ znikają w mgnieniu oka 🙂
Składniki na 11 trufli:
- 60 g daktyli
- 1 mała pomarańcza- starta skórka i wyciśnięty sok (ok 1/4 szklanki)
- 40 g migdałów (lub wiórek kokosowych)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 20 g gorzkiej czekolady
Daktyle pokroić, zalać sokiem z pomarańczy i zostawić na 25 minut. Po tym czasie całość zmiksować na gładki mus.
Migdały zmiksować blenderem tak, aby uzyskać konsystencję mączki. To samo zrobić z czekoladą. Do musu daktylowego dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce 45 minut.
Z zimnego ciasta uformować kulki i obtoczyć je w kakao. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Mmm, aż ślinka cieknie! 🙂
Oj, tak nie dość, że pyszne to jeszcze super się prezentują 😉
Są wspaniałe, zrobiłam już 2 razy 😉
Cieszę się 😀
U mnie 4 razy 😉