• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki Babci Halinki z wiśniami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Cytrynowy puch z malinami
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia - Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    • Zuzia - Pączki z malinami
    • MAGDA - Pączki z malinami
    • Magda - Pączki z malinami
    • Zdzisława Grunt - Idealne pączki, zawsze wychodzą!
  • Adsense

  • kwiecień 2019
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « mar   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Babka piaskowa (marmurkowa)

12 kwietnia 2019

Smak, który zna absolutnie każdy. Uwielbiana szczególnie przez dzieci 🙂 Dwukolorowa babka, idealna na podwieczorek, ale również świetnie sprawdzi się na Święta. Prosta w wykonaniu i niezawodna. Zapraszam !

PS Czy Wy tez widzicie tam liska ? 🙂

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
  • 190 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki kakao
  • 70 ml mleka

Keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami.

Białka ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo wsypać 2/3 cukru cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty). 

Pozostały cukier oraz cukier waniliowy umieścić w misce z masłem i zmiksować na najwyższych obrotach do czasu powstania jasnej, puszystej masy. Następnie, cały czas miksując, dodać żółtka, wymieszane suche składniki (mąka, proszek i budyń) oraz mleko.

Do ciasta dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać całość łyżką.

Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i delikatnie wymieszać.

Na dnie foremki umieścić pierwszą część jasnego ciasta, na nim ciasto kakaowe i całość przykryć drugą porcją jasnego ciasta.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 °C piekarnika i piec 65 – 70 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu babkę odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego! 



Z przepisu Kasi (tutaj)

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

budyńkakao
Share

Babki  / Ciasta ucierane  / Dla dzieci  / Wielkanoc  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Kremówka Papieska
20 maja 2020
Ciasto z lekką pianką, malinami i kruszonką
9 kwietnia 2019
Puszysty sernik świąteczny
11 grudnia 2018

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki Babci Halinki z wiśniami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Cytrynowy puch z malinami
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    kwiecień 2019
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « mar   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...