• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Rogale maślane z makiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Mini serniczki oreo
    Kulki sernikowe w czekoladzie (bez mąki, bez cukru)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • czerwiec 2019
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « kwi   lip »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Tarta z rabarbarem- galette

5 czerwca 2019

Bardzo prosta i wspaniała w smaku tarta. Delikatny, listkujący się spód na wzór ciasta francuskiego, jednak dużo szybszy i łatwiejszy w wykonaniu, wypełniony ogromną ilością rabarbaru. Możecie też użyć innych owoców, a moje ulubione połączenie to rabarbar, jabłko i nektarynki (w proporcji 2:1:1). Do przygotowania nie jest potrzebna żadna forma, bo urok tkwi w jego rustykalnym wyglądzie. Zapraszam !

Spód:

  • 150 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 125 g serka śmietankowego (np almette, twój smak)
  • 100 g zimnego masła lub margaryny do pieczenia

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka (dodatkowo)

Dodatkowo

  • 2 łyżki bułki tartej
  • roztrzepane jajko lub samo białko (do posmarowania przed pieczeniem)
  • 2 łyżki cukru (do posypania krawędzi przed pieczeniem)

Składniki na spód umieścić na blacie i sprawnie zagnieść z nich ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki na minimum godzinę.

Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać do niego pozostałe składniki (oprócz 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej), dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na 1 godzinę, aż owoce puszczą sok.

Schłodzone ciasto wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Na środku wysypać bułkę tartą (zostawiając ok 5 cm margines) i wyłożyć owocowe nadzienie (bez soku!). Sok przelać do garnuszka, dodać pozostałą mąkę ziemniaczaną i doprowadzić do wrzenia. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i polać nim owoce. Brzegi ciasta zawinąć na nadzienie lekko dociskając. Ciasto schować do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w 210°C przez 30- 40 minut do mocnego zezłocenia.

Oryginalny przepis.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

jabłkamorelepomarańczerabarbar
Share

Ciasta z owocami  / Ciasto francuskie  / HIT  / Tarty i ciasta kruche

Zuzia

You might also like

Rolada z jabłkami
13 października 2020
Ciasteczka serowe z jabłkiem (3 składniki)
11 maja 2020
Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem
4 maja 2020

Comment


Kremówka Papieska – Najlepsze Smakołyki
20 May 2020 at 14:15
Reply

[…] ciasta francuskiego użyłam domowej, ekspresowej wersji z przepisu na tartę rabarbarową (tutaj). Moim zdaniem jest dużo lepsze niż ciasto dostępne w sklepie, wspaniale się listkuje i […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Rogale maślane z makiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Mini serniczki oreo
    Kulki sernikowe w czekoladzie (bez mąki, bez cukru)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    czerwiec 2019
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « kwi   lip »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...