Pamiętacie ten sernik? Dzisiaj prezentuję Wam jego uproszczoną wersję. Sernik jest bardzo lekki i puszysty. Łatwy, szybki i pyszny, a efekt końcowy niczego sobie 😉 Składniki wystarczy wymieszać i schłodzić. Do środka można wrzucić owoce (jeśli są zamrożone, nie należy ich wcześniej rozmrażać), lub zmodyfikować kolor i smak galaretki. Ja podałam go z frużeliną wiśniową z tego przepisu. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 800 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 galaretki wiśniowe (każda na 0,5 l wody)
- pół szklanki śmietany kremówki, schłodzonej
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
Jogurt, cukier i śmietanę umieścić w misce i miksować na najwyższych obrotach miksera przez ok 1 minutę. Wlać wystudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę przelać do tortownicy i schłodzić minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Gotowe 🙂
9 komentarzy
Ojeju!!!!! jaki piękny 😉
Idę robić 😉
Fajnie, powodzenia 🙂
Wygląda wspaniale! A smak to z pewnością poezja 🙂
Dziękuję 🙂
Smak bajeczka 😀
Ile wody na jedną galaretkę? Galaretke rozpuscic w szklance wody czy tak jak na instrukcji z opakowania? Bo to jednak co innego……
Galaretki należy rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast w 1,5 l wody- w 1 szklance.
Łącznie 3 opakowania galaretki + 1 szklanka wody
Mam nadzieję, że wyjaśniłam 🙂
Dziękuję
3galaretki rozpuszczamy w 1szklance wody??
Tak, aby sernik się „zsiadł”- był sztywny i dobrze się kroił musimy użyć minimalnej ilości wody. Pozostałą rolę rozcieńczającą galaretkę (zamiast wody) pełni jogurt, który jest dość płynny, a jest głównym składnikiem ciasta. Dzięki temu sernik będzie miał stabilną konsystencję.