• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Babka mocno cytrynowa
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Zdrowe ciasteczka cytrynowe bez cukru (dietetyczne, paleo, bezglutenowe)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Puszysty sernik
    Kulki sernikowe w czekoladzie (bez mąki, bez cukru)
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia - Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    • Katarzyna Tomczyk - Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    • Zuzia - Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    • Zuzia - Pączki z malinami
    • MAGDA - Pączki z malinami
  • Adsense

  • maj 2020
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « kwi   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Kremówka Papieska

20 maja 2020

Początkowo nie miałam zamiaru zamieszczać przepisu na blogu. Kremówki przygotowałam dość spontanicznie z okazji 100 urodzin Papieża i mojego Dziadka 🙂 (chodzi o 2 inne osoby !) Gdy pokazałam je na instastory (tutaj link do instagrama) zrobiły furrorę i dostałam mnóstwo pytań o przepis.

Zamiast klasycznego ciasta francuskiego użyłam domowej, ekspresowej wersji z przepisu na tartę rabarbarową (tutaj). Moim zdaniem jest dużo lepsze niż ciasto dostępne w sklepie, wspaniale się listkuje i przygotowuje się je bardzo szybko. Do tego krem budyniowy na dużej ilości żółtek i masła, bita śmietanka i solidna porcja cukru pudru. Kalorii mnóstwo, ale w końcu raz kiedyś można!

W tym cieście nie warto iść na skróty. Każdy element musi być wykonany jak najstaranniej inaczej ciasto może się nie udać. Blaty z ciasta francuskiego muszą być prawidłowo wypieczone, rumiane i niesurowe w środku. Budyń dobrze wystudzony, masło ubite na puszystą masę i sztywny krem z bitej śmietany. Dzięki temu ciasto będzie pyszne i się nie „rozjedzie”. Mam nadzieję, że Was nie przestraszyłam, bo kremówka jest pyszna i wbrew pozorom nietrudna w przygotowaniu 🙂

Ciasto:

  • 2 porcje ciasta z przepisu na tartę (tutaj) lub 2 porcje ciasta francuskiego

Przygotować dwie blachy od piekarnika. Na dwóch dużych arkuszach papieru do pieczenia odrysować spód od tradycyjnej, prostokątnej formy (22 x 34 cm). Następnie dodać jeszcze 1,5- 2 cm do dwóch boków i wydłużyć je. Schłodzone ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Następnie przełożyć na papier i przyciąć do większych wymiarów (ok 24x 36 cm, ciasto skurczy się w trakcie pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C przez 25- 30 minut. * Należy obserwować ciasto i reagować, jeżeli będzie wypieczone zbyt szybko, należy delikatnie obniżyć temperaturę i piec dłużej, aby nie było surowe. Jeśli będzie zbyt blade należy podnieść temperaturę do 200°C.

Krem budyniowy:

  • 800 ml mleka 3,2%
  • 6 żółtek
  • 120 g  cukru
  • 100 g mąki pszennej (można pół na pół z ziemniaczaną)
  • 250 g miękkiego masła

Mleko umieścić w garnuszku i zagotować.  Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę. Powoli wlać gorące mleko, cały czas miksując.

Masę przelać do garnuszka i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje (budyń powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie w 4 turach dodać budyń i ubijać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany 36 %
  • 1 łyżka cukru
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia po upieczeniu

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera.

Całość

Jeden blat wypieczonego ciasta pokroić ostrym nożem (np do pizzy) na prostokątne, symetryczne kawałki. Ja podzieliłam ciasto na 16 równych części. Takiej wielkości będą Wasze kremówki. Ciasto jest dość mocne, dlatego lepiej pokroić je od razu (tylko tą część która będzie na górze), dzięki temu finalnie kremówka będzie wyglądać idealnie 🙂

Tradycyjną prostokątną blachę (22 x 34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej drugi blat ciasta francuskiego (jeżeli jest zbyt duży można go wcześniej przyciąć na wymiar spodu). Na wierzch wyłożyć masę maślaną i schłodzić w lodówce minimum 2-3 h. Następnie rozsmarować ubitą śmietankę i poukładać pokrojone wcześniej kawałki ciasta francuskiego.

Tak przygotowane ciasto najlepiej schłodzić jeszcze minimum 1 godzinę w lodówce, choć nie jest to konieczne. Przed podaniem solidnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

*Jeżeli pieczecie razem obydwie porcje ciasta należy włączyć termoobieg.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

budyńciasto francuskiekrem maślanyśmietana kremówkawykorzystanie żółtek
Share

Ciasta na uroczystości  / Ciasta z kremem  / Ciasto francuskie  / Ciasto na dużą blachę  / HIT  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Babka mocno cytrynowa
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Zdrowe ciasteczka cytrynowe bez cukru (dietetyczne, paleo, bezglutenowe)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Puszysty sernik
    Kulki sernikowe w czekoladzie (bez mąki, bez cukru)
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2020
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « kwi   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...