• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Jagodzianki idealne
    Cytrynowy puch z malinami
    Murzynek Babci Halinki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • marzec 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « lut   kwi »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Puszysta chałka z 6 części

19 marca 2018

Chałka to zdecydowanie moje ulubione pieczywo. Delikatna i niesamowicie puszysta, cudownie maślana, obficie posypana kruszonką. Najlepsza jeszcze ciepła! Moje ulubione wersje to solo lub z masłem, żeby jak najpełniej delektować się tym wspaniałym smakiem 🙂 Dziś mam dla Was bardzo efektowną wersję chałki, ponieważ zaplataną z 6 części. Wygląda prześlicznie i wcale nie jest taka trudna w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Bardzo polecam filmik Pana Tomka Klimczaka, który dokładnie tłumaczy jak zaplatać chałkę (tutaj). Zapraszam !

Składniki na 1 dużą chałkę:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Pozostałą mąkę mieszamy z jajkiem, wodą oraz masłem, dodajemy rozczyn i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ten etap zajmuje mi ok 7 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok 45 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Dużą blachę wykładamy papierem, a ciasto lekko wyrabiamy. Dzielimy na  6 kawałków tej samej wielkości i rolujemy, aż uzyskamy piękne wałeczki o długości ok 40 cm. Zaplatamy z nich warkocz.

Polecam obejrzeć filmik Pana Tomka (tutaj od 9 minuty), który bardzo dobrze pokazuje jak zapleść chałkę  z 6 części.

Zaplecioną chałkę przekładamy na blachę, a końce podwijamy pod spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy do napuszenia na ok 25 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie smarujemy jajkiem i posypujemy obficie kruszonką (przepis poniżej).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok 25- 30 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.

Smacznego! 🙂

Dodatkowo:

  • 70 g mąki krupczatki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • rozbełtane jajko

Mąkę, masło i cukier wkładamy do miseczki i rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki.

 

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

drożdże
Share

Ciasta drożdżowe  / Pieczywo

Zuzia

You might also like

Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Drożdżowe rogaliki z dżemem
13 marca 2019
Malinianki- zawijane drożdżówki
17 września 2018

4 komentarze


Agata
23 November 2020 at 17:08
Reply

W przepisie jest woda w którym momencie ją dodajemy?



    Zuzia
    24 November 2020 at 22:10
    Reply

    Razem z mlekiem, jest napisane w drugim akapicie 🙂

Monika
29 December 2023 at 19:50
Reply

Przepyszna chałka, nawet na drugi dzień jest jeszcze miękka, ciasto ma idealną konsystencję i łatwo się potem zaplata warkocz. Za drugim razem zmniejszyłam odrobinę ilość wody, o jakieś 25-30 ml mniej niż w przepisie, bo za pierwszym razem musiałam dodawać trochę mąki, bo nie dało się wyrobić. Może za długo zostawiłam zakwas i zrobiło się go za dużo…
W każdym razie przepis naprawdę godny polecenia, bo wypróbowałam już mnóstwo przepisów na chałki i albo było zbite ciasto i szybko twardniało po wypieczeniu, albo ciasto było zbyt sprężyste i się rozplatała w trakcie garowania i zmieniała kształt w piekarniku. Nie trzeba też wkładać do foremki, bo pięknie się trzyma. Dziś od razu zrobiłam 2 sztuki z 800g mąki 🙂



    Zuzia
    24 January 2024 at 21:53
    Reply

    Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂 Chałka to jeden z tych wypieków, który pojawia się w moim domu najczęściej 🙂

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Jagodzianki idealne
    Cytrynowy puch z malinami
    Murzynek Babci Halinki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    marzec 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « lut   kwi »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...