• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki Babci Halinki z wiśniami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia - Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    • Zuzia - Pączki z malinami
    • MAGDA - Pączki z malinami
    • Magda - Pączki z malinami
    • Zdzisława Grunt - Idealne pączki, zawsze wychodzą!
  • Adsense

  • marzec 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « lut   kwi »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Puszysta chałka z 6 części

19 marca 2018

Chałka to zdecydowanie moje ulubione pieczywo. Delikatna i niesamowicie puszysta, cudownie maślana, obficie posypana kruszonką. Najlepsza jeszcze ciepła! Moje ulubione wersje to solo lub z masłem, żeby jak najpełniej delektować się tym wspaniałym smakiem 🙂 Dziś mam dla Was bardzo efektowną wersję chałki, ponieważ zaplataną z 6 części. Wygląda prześlicznie i wcale nie jest taka trudna w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Bardzo polecam filmik Pana Tomka Klimczaka, który dokładnie tłumaczy jak zaplatać chałkę (tutaj). Zapraszam !

Składniki na 1 dużą chałkę:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Pozostałą mąkę mieszamy z jajkiem, wodą oraz masłem, dodajemy rozczyn i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ten etap zajmuje mi ok 7 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok 45 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Dużą blachę wykładamy papierem, a ciasto lekko wyrabiamy. Dzielimy na  6 kawałków tej samej wielkości i rolujemy, aż uzyskamy piękne wałeczki o długości ok 40 cm. Zaplatamy z nich warkocz.

Polecam obejrzeć filmik Pana Tomka (tutaj od 9 minuty), który bardzo dobrze pokazuje jak zapleść chałkę  z 6 części.

Zaplecioną chałkę przekładamy na blachę, a końce podwijamy pod spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy do napuszenia na ok 25 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie smarujemy jajkiem i posypujemy obficie kruszonką (przepis poniżej).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok 25- 30 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.

Smacznego! 🙂

Dodatkowo:

  • 70 g mąki krupczatki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • rozbełtane jajko

Mąkę, masło i cukier wkładamy do miseczki i rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki.

 

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

drożdże
Share

Ciasta drożdżowe  / Pieczywo

Zuzia

You might also like

Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Drożdżowe rogaliki z dżemem
13 marca 2019
Malinianki- zawijane drożdżówki
17 września 2018

2 komentarze


Agata
23 November 2020 at 17:08
Reply

W przepisie jest woda w którym momencie ją dodajemy?



    Zuzia
    24 November 2020 at 22:10
    Reply

    Razem z mlekiem, jest napisane w drugim akapicie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki Babci Halinki z wiśniami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    marzec 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « lut   kwi »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...