Ambrozja ! Puchate, odrywane bułeczki maślane wypełnione malinami. Naturalnie najlepsze jeszcze ciepłe, gdy gorące nadzienie nie zdąży przestygnąć 🙂 Jeżeli nie macie świeżych malin, możecie zastąpić je mrożonymi- nie należy ich wówczas rozmrażać, ale zaraz po wyjęciu z zamrażarki rozłożyć na przygotowane ciasto. Tutaj wariacja jagodowa (przepis). Znikają w mgnieniu oka 🙂
Przepis jest na foremkę o wymiarach 16x 23 cm lub dużą tortownicę, Jeżeli chcecie upiec je w tradycyjnej, dużej prostokątnej blaszce należy podwoić ilość składników i wydłużyć czas pieczenia o ok 5 minut.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej (+2 łyżki do podsypywania przy wałkowaniu)
- 40 g cukru
- pół szklanki mleka, ciepłego (ok 35 °C)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 40 g masła, roztopionego
- skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć)
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 szklanki malin
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny (można dać mniej lub więcej, do uzyskania gęstej, ale lekko lejącej konsystencji)
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 3 łyżki mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy (mikstura przygotowana w poprzednim akapicie), resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie (ok 7 minut ręcznego wyrabiania).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok 35 minut).
Prostokątną formę o wymiarach 23 x 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto lekko wyrobić i przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm, ciągle pilnując, aby ciasto nie przywierało. Na wierzchu równomiernie rozsypać maliny i oprószyć przesianą mąką ziemniaczaną.
Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku, a następnie podzielić ostrym nożem na 8 równych części. Drożdżówki przełożyć do przygotowanej blaszki. Przykryć całość ściereczką i zostawić do napuszenia na 25 minut.
Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 20 minut (do mocnego zarumienienia).
Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować. Gotowe!
Smacznego 🙂
Comment
[…] maślane, puchate płaty przeplatają się z doskonałym nadzieniem. Latem kocham dodatek malin (przepis) lub jagód (przepis), a zimą koniecznie cynamon. Wspaniałe, wyraziste, skarmelizowane- […]