Chleb na zakwasie swój wyjątkowy smak i strukturę zawdzięcza długiej fermentacji. Dzięki temu zdecydowanie wygrywa z każdym innym pieczywem. Ten chleb różni się jednak od innych wypieków drożdżowych. Mogą Was zdziwić proporcje drożdży do pozostałych składników, jednak nie ma tu żadnego błędu. Używamy minimalnej ilości drożdży (najlepiej suszonych) i zostawiamy chleb na całą noc w celu powolnej fermentacji. Rano wystarczy uformować bochenek, zostawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia i upiec. Zapraszam ! Szczególnie tych, którzy nie mają pod ręką zakwasu 🙂
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 370 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 g suchych drożdży lub 1/3 łyżeczki drożdży świeżych
Mąkę i wodę dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Następnie dodać drożdże (w przypadku drożdży świeżych wymieszać je z minimalną ilością wody, aby się rozpuściły) oraz sól i całość dokładnie wyrobić przez ok 5 minut. Chleb umieścić w misce, przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej.
Po 30 minutach, nie wyciągając ciasta z miski naciągając ciasto z czterech stron składając (zdjęcie poniżej). Miskę ponownie przykryć folią i po kolejnych 30 minutach powtórzyć proces.
Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 11 do 12 godzin. Po tym czasie ciasto może powiększyć swoją objętość nawet czterokrotnie.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat i ponownie złożyć z czterech stron. Należy przy tym uważać, aby nie wpracować w chleb dodatkowej mąki !
W koszyku do chleba solidnie oprószonym mąką (to bardzo ważne!) delikatnie umieścić bochenek. Zostawić na 1- 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).
Teraz najtrudniejszy moment w całym procesie przygotowywania chleba, czyli przekładanie bochenków na blachę. Gotowe chleby przełożyć na rozgrzany kamień do pizzy, naczynie żeliwne lub blachę. Należy to zrobić bardzo delikatnie. Najlepiej blachą (lub kamień/ naczynie żeliwne) przykryć koszyk do chleba, obrócić do góry nogami, delikatnie zsunąć koszyk i ściereczkę, uważając aby nie naruszyć chleba. Szybkim ruchem naciąć bochenek i piec ok 45 minut w 220ºC. Wystudzić na kratce.
Smacznego !
*Jeżeli nie posiadacie koszyków do chleba możecie użyć sitka. Należy je wyłożyć materiałową ściereczką i solidnie oprószyć mąką, aby ciasto nie przywarło.
Z przepisu Doroty
Leave A Reply