Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam 🙂 Jako wielbiciel masy krówkowej na pewno do niego wrócę 🙂 Sernik jest dość słodki, ale nie przesłodzony, przykryty wspaniałym kremem z serka śmietankowego i polewą z kajmaku. Ciasto idealnie komponuje się z kruchym spodem z ciastek pełnoziarnistym. Po przelaniu do formy sięga niemal do jej górnej krawędzi, jednak sernik prawie nie rośnie, więc nie ma obawy że wypłynie. Polecam w 101% ! 🙂
Składniki:
- 150 g kruchych ciastek (owsiane, maślane, pełnoziarniste)
- 70 g roztopionego masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 800 g twarogu, zmielonego minimum 3 razy
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 3/4 puszki kajmaku (puszka o wadze 510 g netto)
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmielić w blenderze na tzw. ‚piasek’. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na dno formy i przyklepać. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Jajka z cukrem umieścić w miseczce oraz ubijać na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę (jajka powinny podwoić swoją objętość). Cały czas ubijając dodawać stopniowo twaróg, następnie śmietanę i kajmak, mieszając tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. Masę serową przelać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 80- 90 minut- aż sernik będzie rumiany, a wierzch ścięty i sprężysty w dotyku. Zostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić minimum 4 godziny.
Krem:
- 150 g serka śmietankowego
- pół szklanki śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 puszki kajmaku (to co zostanie)
Kremówkę umieścić w misce i ubić na sztywno. Dodać cukier oraz serek i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez kilka chwil. Kremem posmarować wierzch sernika i ozdobić go pozostałą masą krówkową. Schłodzić. Smacznego 🙂
8 komentarzy
Wygląda smakowicie. Muszę zrobić wegańską wersje!
Super, czekam na efekty 🙂
Sernikowe marzenie… Wygląda obłędnie! 🙂
Oj tak 😀
O tak masa krówkowa zawładnęła sernikami 🙂 U mnie też w święta był krówkowy 🙂
Krówkowe najlepsze 🙂
Ależ obłędnie wygląda!
Dziękuję 🙂