Bardzo łatwy i smaczny serniczek. Idealny, gdy mamy ochotę na 'coś słodkiego’. Sernik jest dość niski, więc po jednym kawałku, można spokojnie pozwolić sobie na następny 😉 Ma pyszną, lekko kwaskowatą i delikatnie słodką masę serową oraz wspaniałe kajmakowe wykończenie. Jako wielbicielka wszystkiego co posiada masę krówkową, jestem z niego baaardzo zadowolona 😀
Składniki:
- 250 g herbatników
- 80 g masła
- 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 puszka masy krówkowej*
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- płatki migdałów do dekoracji
Spód formy o wymiarach 33x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmielić w blenderze na tzw. ‚piasek’. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na dno formy i przyklepać. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i zostawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z 2/3 puszki masy krówkowej i żelatyną. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Krem przełożyć na kruchy spód i wyrównać. Schować do lodówki na 30 minut.
Pozostałą masę krówkową dokładnie wymieszać, tak aby zrobiła się bardziej płynna. Przełożyć ją na wierzch ciasta i dokładnie rozsmarować. Ozdobić płatkami migdałów. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Smacznego 🙂
*Użyłam domowej masy krówkowej z tego przepisu.
4 komentarze
Pyszny serniczek. Robię czasem podobne. Smacznego 😀
Dziękuję 🙂
Jaka pojemność czy masa tej masy krówkowej powinna być , bo sa różne puszki.
510g 🙂