Wspaniała, najbardziej puszysta babka piaskowa, jaką jadłam. Jest bardzo lekka i aromatyczna z delikatną nutą cytryny. Bardzo smakuje dzieciom 😀 Jest idealna do popołudniowej kawy zarówno z dżemem jak i również 'na sucho’.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
- 200 g masła
Formę o pojemności ok 2,5 l wysmarować masłem i posypać mąką.
Jajka umieścić w misce i ubić, aż będą jasne i puszyste (ok 5 minut). Następnie powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie jeszcze bardziej puszysta. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryn, cały czas miksując na najniższych obrotach.
Masło umieścić w garnuszku i roztopić. Jeszcze gorące wlać do ciasta i zmiksować tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy (powinno sięgać 2/3 wysokości formy).
Pieczemy w temperaturze 160° C przez ok. 30 min, a następnie zwiększamy temperaturę do 170° C i pieczemy jeszcze ok 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia w formie.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego 😉
7 komentarzy
Wyszła z małym zakalcem u góry ale reszta super. Bardzo delikatna, puszysta jak chmurka. Polecam
Cieszę się, że smakowała 🙂
Najlepsza babka wielkanocna!
Zakalec mi wyszedł niesamowity niestety
Bardzo mi przykro 🙁 Coś musiało pójść nie tak…
Babka wyszla idealnie 🙂 pyszna lekka i puszysta
Super 🙂