Kto nie lubi rożków francuskich z wiśniami? Coś genialnego 🙂 Koniecznie posypane cukrem! Z przepisu wychodzi 6 dużych ciastek, które znikają w zadziwiającym tempie. Pyszne, kruchutkie, listkujące się ciasto francuskie z najlepszym nadzieniem z wiśni- coś co kocham 🙂
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (ok 270g)
- 250 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
- 2 łyżki + 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki wody
- 1 rozbełtane jajko
Wiśnie, cukier (2 łyżki) i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez ok 5 minut. Odlać połowę soku z garnuszka i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Sok przelać do owoców i mieszać do momentu zagęszczenia i ponownego zagotowania się masy. Schłodzić.
Ciasto podzielić na 6 równych, kwadratowych kawałków. Na każdym ułożyć dużą porcję nadzienia wiśniowego i dokładnie skleić rogi. Każde ciastko posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec w 190 ºC przez 18- 20 minut, aż do zarumienienia.
7 komentarzy
Pycha! Mniam! Bardzo smakowity wygląd! Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry. Nie bardzo rozumiem. W opisie składników jest napisane 0,5 szklanki mąki. Ale w przepisie nie używa Pani takiej ilości mąki, może chodzi o wodę? Proszę o sprostowanie. Pozdrawiam:-)
Oczywiście ! Dziękuję za czujność i przepraszam za gafę. Już zmienione 🙂
Pozdrawiam !
Świetny przepis. Zrobiłam podwójną porcję i zniknęły w mgnieniu oka:-)
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam wiśnie ale mam pytanie , czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę użyć skrobi kukurydzianej ? Z góry dzięki za odpowiedź
Tak, skrobia kukurydziana też się nada 🙂