![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/02/A-1-1.jpg?fit=681%2C1024)
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/02/A-1-1.jpg?fit=681%2C1024)
Jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa… Mistrzostwo w wykonaniu Babci! Nie raz poparzyłam sobie na nich język, nie mogąc doczekać się, aż chociaż trochę przestygną 🙂 Wyborne, wypełnione wiśniami drylowanymi latem (z dość sporą szansą natrafienia na pestkę, gdy to na mnie spoczywał ten zaszczyt) i z solidną porcją cukru pudru. Kocham ten wyjątkowy smak, który przywraca tyle wspomnień…
Składniki na 25 – 30 pączków (zależnie od wielkości):
- 500 g mąki
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 80 g margaryny do pieczenia lub masła, roztopionego
- 2 łyżki spirytusu
Nadzienie:
- 1 słoik drylowanych wiśni w syropie, dokładnie odsączonych
Z ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka z pozostałym cukrem umieścić w dużej misce i ubić na jasną i puszystą masę. Dodać rozczyn, mąkę, spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlewać stopniowo masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Zagniatanie wymaga trochę cierpliwości, ponieważ ciasto jest dość luźne.
Włożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
![](https://i1.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/02/A-6-2.jpg?fit=681%2C1024)
![](https://i1.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/02/A-6-2.jpg?fit=681%2C1024)
Ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na mniejsze części (aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki po ok 40 g). Z każdej części zrobić placuszki, na środku umieścić porcję nadzienia, dokładnie skleić jak pierogi. Na końcu uformować zgrabne kulki, ułożyć na blaszce podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25- 30 minut, do napuszenia. Muszą podwoić swoją objętość, dzięki temu będą lekkie i puszyste.
![](https://i2.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/02/A-5-3.jpg?fit=681%2C1024)
![](https://i2.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/02/A-5-3.jpg?fit=681%2C1024)
W szerokim garnku umieścić smalec lub olej i doprowadzić go do 173-177 °C.
Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 3 minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
![](https://i2.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/02/A-2-2.jpg?fit=681%2C1024)
![](https://i2.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/02/A-2-2.jpg?fit=681%2C1024)
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/02/A-3-3.jpg?fit=681%2C1024)
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/02/A-3-3.jpg?fit=681%2C1024)
Leave A Reply