Znany przepis na ciasto marchewkowe w poręcznej wersji 🙂 Babeczki prześlicznie prezentują się w wersji z kremem z serka śmietankowego, migdałów i cynamonu. Przepis jest bardzo łatwy- bo to w końcu babeczki, a zachwyci najbardziej wygórowane podniebienia 😉
Składniki na 12 babeczek:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g posiekanych migdałów
- 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka
- 1 szklanka startej marchewki
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem i mlekiem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, migdały i jabłka, dokładnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć porcję ciasta (do 3/4 wysokości babeczki). Piec w temperaturze 180ºC przez 25- 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Krem:
- 150 g serka śmietankowego (np. almette, philadelphia, twój smak…)
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropli olejku migdałowego
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Dodatkowo:
- płatki migdałów
- cynamon.
Na każdą babeczkę położyć łyżkę kremu, następnie delikatnie oprószyć cynamonem i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego
3 komentarze
Wyjątkowo urocze maleństwa 🙂
Wyszly cudowne, nawet moje dziecko i chlop zjedli ze smakiem, chociaz nie lubia slodyczy:) dziekuje za przepis;)
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Miło się czyta takie komentarze 🙂