Obłędnie czekoladowe, pachnące pomarańczami ciasto. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu- wystarczy wymieszać i upiec. Jeden z tych deserów, które znikają w mgnieniu oka 🙂 Dzięki cukinii, ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste, a dodatek pomarańczy dodaje mu wspaniałego aromatu. Zapraszam !
Składniki:
- 350 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- skórka starta z 2 pomarańczy (lub kilka kropli olejku pomarańczowego)
Foremkę o wymiarach 11×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą.
Jajko roztrzepać z olejem. Dodać pozostałe składniki oprócz mąki i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mieszankę z kakao i szybko wymieszać- nie musi być zbyt dokładnie, jedynie do połączenia składników.*
Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut- do suchego patyczka. Następnie wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia na kratce.
Ciasto polać polewą (przepis niżej) i schłodzić, aż polewa zgęstnieje.
Smacznego 🙂
Polewa:
- 70 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 50 ml śmietanki 30 lub 36 %
Śmietankę umieścić w garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać czekoladę i wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić do wystudzenia.
*Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto opadnie.
7 komentarzy
tego połączenia nie próbowałam, spróbuję 🙂
Bardzo polecam 🙂 Jest genialne!
[…] […]
Ciasto wyszło super. Podobało się w przedszkolu. Drobna uwaga- ostrożnie z soczystością cukinii. Do polewy użyłam większą część czekolady mlecznej, żeby nie było za gorzko.
Bardzo się cieszę i dziękuję za wskazówki 😉
Czy mozna wrzucic pomarancze pokrojona? Zaiast samej skórki??
Niestety w tym wypadku należy użyć samej startej skórki