Obłędnie czekoladowe, wspaniale wilgotne, aromatyczne i przepyszne! Ciasto uwielbiane przez dzieci. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu- wystarczy wymieszać i upiec. Jeden z tych deserów, które znikają w mgnieniu oka 🙂 Dzięki cukinii (której zupełnie nie czuć), ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste, a dodatek pomarańczy dodaje mu wspaniałego aromatu. Ciasto jest wypełnione borówkami i malinami, ale możecie je z powodzeniem zastąpić drobno pokrojonym jabłkiem, śliwkami, brzoskwiniami lub pominąć (tutaj przepis bez owoców). Zapraszam !
Składniki:
- 350 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach ( 2 szklanki)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- skórka starta z 2 pomarańczy (lub kilka kropli olejku pomarańczowego)
- 1 szklanka borówek i malin
Dodatkowo:
- polewa (przepis niżej)
- owoce do ozdoby (maliny i borówki)
Foremkę o wymiarach 11×22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą.
Jajko roztrzepać z olejem. Dodać pozostałe składniki oprócz mąki oraz owoców i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mieszankę z kakao i szybko wymieszać- nie musi być zbyt dokładnie, jedynie do połączenia składników.* Na końcu delikatnie wmieszać owoce.
Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut- do suchego patyczka. Następnie wyjąć z formy i zostawić do przestudzenia na kratce.
Jeszcze ciepłe ciasto polać polewą (przepis niżej), ozdobić owocami i schłodzić, aż polewa zgęstnieje.
Smacznego 🙂
Polewa:
- 100 g czekolady, posiekanej (najlepiej pół na pół mleczną i gorzką)
- 4 łyżki śmietanki 30 lub 36 %
Śmietankę umieścić w garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać czekoladę i wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić do wystudzenia.
*Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto opadnie.
2 komentarze
TO JEST PRZEPYSZNE nie robiłam polewy, bo owoce ułożyłam na wierzch i pięknie zdobią ciasto.
Cieszę się 😉