Wspaniałe w swej prostocie ! Szybkie, banalnie proste i pyszne w smaku 🙂 Kruche, delikatnie listkujące się ciasto francuskie, kremowe nadzienie z serka i duuużo jagód. Bajeczne! Jeśli nie macie jagód możecie z powodzeniem użyć innych owoców. Świetnie będą pasować morele, porzeczki, maliny, śliwki… Zapraszam 🙂
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (230 g)
- 1 szklanka jagód
- 200 g serka śmietankowego (typu: almette, twój smak, philadelphia)
- 2 łyżki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 1 rozbełtane jajko
- cukier do posypania
Serek wymieszać z cukrem i skórką z cytryny i zostawić na 3 minuty, aby smaki się połączyły i ponownie wymieszać.
Ciasto francuskie podzielić na 20 kwadratowych kawałków w ten sposób:
Następnie każdy kwadracik naciąć wzdłuż czarnych lini, tworząc drugi, mniejszy kwadrat w środku. Tak przygotowane ciasto przenieść na blaszkę.
Na środku każdego ciastka zrobić kleksa z serka śmietankowego i rozprowadzić go na całym mniejszym kwadracie. Na wierzchu ułożyć łyżkę jagód, a boki każdego ciastka posmarować jajkiem i posypać cukrem.
Piec w 180ºC ok 20 minut (do zezłocenia). Ciastka wystudzić na kratce.
Smacznego !
Leave A Reply