Dla mnie jest to absolutny klasyk w sezonie rabarbarowym. Zawsze wykonywałam ciasto w formie małych babeczek (przepis tutaj). Jest to niekwestionowany hit 🙂 Rabarbar idealnie współpracuje z bezą pod względem smakowym. Tarta została zamknięta w bardzo cienkim kruchym spodzie, który był wcześniej podpieczony (dzięki temu mamy pewność, że nie będzie on surowy). Ciasto łatwo się kroi i dobrze znosi przechowywanie. Zapraszam 🙂
Ciasto kruche:
- 130 g mąki
- 30 g cukru pudru
- 65 g masła (lub margaryny)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Formę, jeśli jest taka potrzeba, nasmarować masłem i wysypać mąką.
Kruche ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 2-3 mm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek i przełożyć do formy. Docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane.).
Tartę przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch lub fasolę. Piec 190 ºC przez ok 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zdjąć obciążenie.
Nadzienie:
- 300 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki
- 300 g jabłek, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- 1/4 szklanki wody
Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej umieścić w garnuszku i zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować przez 10 minut aż jabłka i rabarbar zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- szczypta soli
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Stopniowo zacząć wsypywać cukier cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty).
Całość:
Na podpieczony spód wyłożyć równo nadzienie, a następnie bezę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 ºC i piec ok 45- 50 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gotowe 🙂
Smacznego !
Leave A Reply