• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Mini serniczki oreo
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Cytrynowy puch z malinami
    Lemon Curd- najlepszy przepis
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2014
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
        cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Babeczki rabarbarowe z bezą

17 maja 2014

2

Dzisiaj światowy dzień pieczenia ciasta!!!

Z tej okazji zapraszam na pyszne babeczki rabarbarowe z bezą+ krótka notatka o ubijaniu bezy.

Krucha skorupka, kwaskowate rabarbarowe nadzienie i słodka, lekko piankowa beza 🙂

Z przepisu wychodzą 24 mini babeczki

Składniki na kruche ciasto:

  • 210 g mąki
  • 125 g pokrojonego w kostkę masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmetany

Wykonanie:

Składniki na ciasto szybko wyrobić, uformować kulę, zawinąć folią i od razu schować do lodówki na minimum 1 h.

Można też wyrobić w malakserze.

 

Składniki na nadzienie:

  • 400 g rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml wody
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Rabarbar dokładnie umyć, obrać i pokroić na kawałki o grubości około 1 cm. Rabarbar, cukier i 200 ml wody umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia i gotować do zmięknięcia rabarbaru- max 5 minut. Z masy rabarbarowej przelać do szklanki ok 4 łyżki płynu, dodać do tego 50 ml wody i mąkę. Całość dokładnie wymieszać (tak, aby nie było grudek), przelać do masy rabarbarowej i gotować przez 1 minutę.

Nadzienie wystudzić i odstawić. (staramy się nie podjadać 🙂 )

 

Beza:

  • 2 białka
  • 120 g cukru
  • szczypta soli

1

Wykonanie całości:

1. Formę do babeczek posmarować margaryną lub olejem- polecam olejowanie, ponieważ jest to dużo szybszy sposób.

2. Z ciasta uformować 24 kuleczki wielkości skorupki orzecha laskowego, spłaszczyć i poukładać na dnie foremek.

3. Resztę ciasta podzielić na 4 równe części.

4. Z każdej części zrobić wałeczek i podzielić go na 6 równych części.

5. Każdy wałeczek spłaszczyć na taką długość i szerokość, aby pasował do boków foremki.

6. Dno każdej babeczki podziurkować i w każdej babeczce umieścić kawałek papieru do pieczenia i wsypać do niego groch/ fasolę. (obrazek)

7. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 190 ºC  przez 12 minut, następnie wyjąć, usunąć groch i papier do pieczenia i piec jeszcze 7 minut.

8. Babeczki wyjąć z formy i poukładać na blaszce w równych odstępach, a do ich wnętrza włożyć nadzienie rabarbarowe.

9. W metalowej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodać sól i  powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białka będą już sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier: stopniowo- dodajemy łyżkę cukru i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego  rozpuszczenia się cukru i dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę- dzięki temu sposobowi beza powinna być idealna.

10. Na każdą babeczkę kładziemy po łyżce piany bezowej (możemy to zrobić za pomocą szprycy, ale to zajmuje zdecydowanie więcej czasu).

11. Blachę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 7 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy jeszcze 13 minut.

Wyjmujemy babeczki, studzimy i jemy z uśmiechem 🙂

Smacznego!!!

 

 

3

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bezaciasto kruchenadzienie rabarbarowerabarbar
Share

Babeczki  / Bezy

Zuzia

You might also like

Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem
4 maja 2020
Tarta z rabarbarem- galette
5 czerwca 2019
Ciasto z lekką pianką, malinami i kruszonką
9 kwietnia 2019

5 komentarzy


Rysiekk
25 May 2014 at 13:06
Reply

Zuzia,
Pychota, masz talent!
Pozdrawiam



Bożena
25 May 2014 at 23:05
Reply

Zuzia, babeczki z rabarbarem to prawdziwe rarytasy. Jesteś bardzo zdolna. Strona super! Pozdrawiam



MonikaK
31 May 2014 at 14:33
Reply

Kusiły mnie te bajecznie, że nawet formę do nich kupilam dzisiaj. Zaraz zaczynam robić. Mam nadzieję, że wyjdą równie piękne, bo smaczne na pewno 🙂



Ciasto z bezą i owocami » Najlepsze Smakołyki
22 June 2014 at 18:58
Reply

[…] które dość długo za mną chodziło- od prawie roku. To właśnie w jego poszukiwaniu powstały te babeczki. Mięciutki spód z ciasta ucieranego, kwaskowata frużelina owocowa i słodka, lekko chrupiąca […]



Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – Najlepsze Smakołyki
10 May 2017 at 17:15
Reply

[…] klasyk w sezonie rabarbarowym. Zawsze wykonywałam ciasto w formie małych babeczek (przepis tutaj). Jest to niekwestionowany hit Rabarbar idealnie współpracuje z bezą pod względem […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Mini serniczki oreo
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Cytrynowy puch z malinami
    Lemon Curd- najlepszy przepis
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2014
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
        cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...