Dzisiaj światowy dzień pieczenia ciasta!!!
Z tej okazji zapraszam na pyszne babeczki rabarbarowe z bezą+ krótka notatka o ubijaniu bezy.
Krucha skorupka, kwaskowate rabarbarowe nadzienie i słodka, lekko piankowa beza 🙂
Z przepisu wychodzą 24 mini babeczki
Składniki na kruche ciasto:
- 210 g mąki
- 125 g pokrojonego w kostkę masła
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmetany
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko wyrobić, uformować kulę, zawinąć folią i od razu schować do lodówki na minimum 1 h.
Można też wyrobić w malakserze.
Składniki na nadzienie:
- 400 g rabarbaru
- 5 łyżek cukru
- 250 ml wody
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Rabarbar dokładnie umyć, obrać i pokroić na kawałki o grubości około 1 cm. Rabarbar, cukier i 200 ml wody umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia i gotować do zmięknięcia rabarbaru- max 5 minut. Z masy rabarbarowej przelać do szklanki ok 4 łyżki płynu, dodać do tego 50 ml wody i mąkę. Całość dokładnie wymieszać (tak, aby nie było grudek), przelać do masy rabarbarowej i gotować przez 1 minutę.
Nadzienie wystudzić i odstawić. (staramy się nie podjadać 🙂 )
Beza:
- 2 białka
- 120 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie całości:
1. Formę do babeczek posmarować margaryną lub olejem- polecam olejowanie, ponieważ jest to dużo szybszy sposób.
2. Z ciasta uformować 24 kuleczki wielkości skorupki orzecha laskowego, spłaszczyć i poukładać na dnie foremek.
3. Resztę ciasta podzielić na 4 równe części.
4. Z każdej części zrobić wałeczek i podzielić go na 6 równych części.
5. Każdy wałeczek spłaszczyć na taką długość i szerokość, aby pasował do boków foremki.
6. Dno każdej babeczki podziurkować i w każdej babeczce umieścić kawałek papieru do pieczenia i wsypać do niego groch/ fasolę. (obrazek)
7. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 190 ºC przez 12 minut, następnie wyjąć, usunąć groch i papier do pieczenia i piec jeszcze 7 minut.
8. Babeczki wyjąć z formy i poukładać na blaszce w równych odstępach, a do ich wnętrza włożyć nadzienie rabarbarowe.
9. W metalowej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodać sól i powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białka będą już sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier: stopniowo- dodajemy łyżkę cukru i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru i dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę- dzięki temu sposobowi beza powinna być idealna.
10. Na każdą babeczkę kładziemy po łyżce piany bezowej (możemy to zrobić za pomocą szprycy, ale to zajmuje zdecydowanie więcej czasu).
11. Blachę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 7 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy jeszcze 13 minut.
Wyjmujemy babeczki, studzimy i jemy z uśmiechem 🙂
Smacznego!!!
5 komentarzy
Zuzia,
Pychota, masz talent!
Pozdrawiam
Zuzia, babeczki z rabarbarem to prawdziwe rarytasy. Jesteś bardzo zdolna. Strona super! Pozdrawiam
Kusiły mnie te bajecznie, że nawet formę do nich kupilam dzisiaj. Zaraz zaczynam robić. Mam nadzieję, że wyjdą równie piękne, bo smaczne na pewno 🙂
[…] które dość długo za mną chodziło- od prawie roku. To właśnie w jego poszukiwaniu powstały te babeczki. Mięciutki spód z ciasta ucieranego, kwaskowata frużelina owocowa i słodka, lekko chrupiąca […]
[…] klasyk w sezonie rabarbarowym. Zawsze wykonywałam ciasto w formie małych babeczek (przepis tutaj). Jest to niekwestionowany hit Rabarbar idealnie współpracuje z bezą pod względem […]