Ekspresowe i bardzo łatwe lody, które nie wymagają dużo pracy. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie 2 składników, miksera i trochę czasu w zamrażarce. Są bardzo orzeźwiające i smakują każdemu, a w szczególności dzieciom. Zapraszam 😀
Składniki na 900 ml lodów:
- 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 porcja lemon curd (przepis niżej)
- plasterki cytryny do dekoracji
Śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Dodać do niej 2/3 lemon curdu i zmiksować do połączenia składników. Dodać resztę kremu cytrynowego i lekko wymieszać (tak, aby pozostały żółte smugi). Mus przełożyć do pojemnika i schłodzić w lodówce minimum 6 godzin.*
Lemon curd:
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 całe cytryny
- 75 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki
- 140 g cukru
Skórkę z cytryn zetrzeć i umieścić w garnuszku. Dodać do niej całe jajka, żółtka, sok wyciśnięty z cytryn oraz cukier. Roztrzepać trzepaczką do połączenia. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, należy go jak najszybciej zdjąć z palnika. Wystudzić
* Jeżeli będą w zamrażarce dłużej, należy je przed podaniem wyjąć na 30 minut, aby zmiękły.
2 komentarze
[…] […]
[…] przepisy na ekspresowe lody: cytrynowe i […]