Jeśli szukacie przepisu na nietrudne, szybkie w wykonaniu, pyszne ,domowe lody i nie posiadacie odpowiedniej maszyny to będziecie zachwyceni 🙂 Prościej się nie da: ubić, zamrozić i gotowe . Są naprawdę świetne ! Mają idealną konsystencję, nie zamarzają na kamień no i to co najważniejsze- smak. Idealne dla wielbicieli karmelu 🙂 Słodkie i kremowe, a do tego ekspresowe- idealne !
Inne przepisy na ekspresowe lody: cytrynowe i dakłas
Składniki:
- 300 ml śmietany 30 lub 36%, schłodzonej*
- 210 g mleka skondensowanego słodzonego, schłodzone*
- 1/2 szklanki słonego karmelu (ja korzystałam z tego przepisu- ok 1/3 tej porcji), płynnego i wystudzonego
Śmietanę i mleko umieścić w misce i ubić na najwyższych obrotach miksera (u mnie trwa to ok 2 razy dłużej niż przy samej śmietanie). Dodać połowę porcji karmelu i wymieszać.
Do pojemnika wyłożyć połowę masy i zrobić kleksy z karmelu, przykryć pozostałą masą lodową i udekorować resztą karmelu. Pojemnik zamknąć i schować do zamrażalnika na minimum 8 godzin.
Po tym czasie lody są gotowe 🙂 Smacznego !
Jeżeli lody zamarzły tak, że nie możecie uformować gałki zostawcie je w temperaturze pokojowej na 5- 10 minut, wtedy powinno pójść bez problemu 🙂 W moim przypadku, przy tej recepturze nigdy nie było takiej konieczności.
*Minimum 8 godzin w lodówce
Comment
[…] […]