• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodzianki idealne
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Pączki z różą, luksusowe
    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Emilia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Agna o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Zuzia o Domowe krówki
  • Adsense

  • Kwiecień 2016
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « Mar   Maj »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière

20 kwietnia 2016

SONY DSC

Wspaniała tarta na rozpoczęcie rabarbarowego sezonu! Maślany, kruchy spód jest wypełniony domowym budyniem oraz kwaskowatym rabarbarem i przykryty chrupiącą kruszonką. Ciasto znika w mgnieniu oka. Na pewno je pokochacie 🙂

Kruche ciasto:

  • 270 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.

Foremkę, jeśli jest taka potrzeba, nasmarować masłem i wysypać mąką.

Kruche ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozsmarować na grubość ok 0,5 cm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek i przełożyć do foremki. Docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane. Pozostałe ciasto zagnieść w kulkę i zamrozić. Spód ponakłuwać widelcem.

Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch lub fasolę. Piec tartę 200 ºC przez ok 15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze ok 5 minut (do zezłocenia).

SONY DSC

Nadzienie:

  • 400 g rabarbaru (można pół na pół z jabłkami), pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki razem wymieszać.

Crème Pâtissière:

  • 400 ml mleka 3,2%
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g mąki pszennej (można pół na pół z ziemniaczaną)

Mleko umieścić w garnuszku i zagotować.  Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę. Powoli wlać gorące mleko, cały czas miksując.

Masę przelać do garnuszka i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje (budyń powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia.

Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, przykryć budyniem i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe kruche ciasto (zamrożone). Tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez ok 40 minut. Wystudzić.

Smacznego 🙂

 

SONY DSC

SONY DSC

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cynamonjabłkamlekorabarbarwykorzystanie żółtek
Share

Ciasta z owocami  / Tarty i ciasta kruche

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021
Rolada z jabłkami
13 października 2020

5 komentarzy


iza
20 April 2016 at 17:34
Reply

wspaniała tarta



    Zuzia
    20 April 2016 at 17:47
    Reply

    ideał 🙂

PrzepisyP
20 April 2016 at 20:52
Reply

Wspaniała tarta!



Waniliowa tarta z rabarbarem i crème pâtissière – Mada w kuchni
15 May 2016 at 18:46
Reply

[…] Po raz pierwszy w życiu zdarzyło mi się piec to samo ciasto dzień po dniu, a właściwie weekend po weekendzie. Pierwszego dnia tarta została zjedzona do ostatniego okruszka, zanim zdążyłam ją sfotografować. Za drugim razem postąpiłam rozważniej i upiekłam tartę z samego rana, na spokojnie zrobiłam zdjęcia, podając kawałek ciasta dopiero do popołudniowej herbatki. A smak? Jest to prawdopodobnie najlepsza tarta z rabarbarem jaką jadłam. Nie przepadam za dodatkami budyniowymi do owoców, jednak to ciasto skradło moje serce od pierwszego kęsa. Inspiracja. […]



Babeczki z creme patissiere i rabarbarem » Najlepsze Smakołyki
4 July 2016 at 17:07
Reply

[…] to kombinacja mini tarty z rabarbarem. Ciastka są idealne. Pyszne nadzienie z domowego budyniu wspaniale pasuje do dżemu z rabarbaru i […]



Pozostaw odpowiedź Waniliowa tarta z rabarbarem i crème pâtissière – Mada w kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodzianki idealne
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Kwiecień 2016
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « Mar   Maj »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły