• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
    • Tortille- domowe placki
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Pączki z malinami
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Magdalena o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
  • Adsense

  • Lipiec 2016
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « Cze   Gru »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Babeczki z creme patissiere i rabarbarem

4 lipca 2016

SONY DSC

Jest to kombinacja mini tarty z rabarbarem. Ciastka są idealne. Pyszne nadzienie z domowego budyniu wspaniale pasuje do dżemu z rabarbaru i kruszonki, która idealnie zwieńcza deser. Ciastka są dwa razy mniejsze od tradycyjnych, dlatego można zrobić z nich 12 ‘normalnych’ babeczek. Zapraszam 😀

Składniki na 24 małe babeczki:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła/ margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.

Dodatkowo:

  • 1 i 1/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru (można zwiększyć wedle upodobań)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklankę mleka umieścić w garnuszku i zagotować.

Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę. Powoli wlać pozostałe mleko (1/4 szklanki), cały czas miksując.

Gdy mleko w garnuszku się zagotuje, wlać do niego mieszankę z żółtkami i gotując, ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje (budyń powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia.

Nadzienie:

  • 170 g rabarbaru, drobno pokrojonego
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Rabarbar, wodę  i cukier umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze chwilę, aż rabarbar zrobi się miękki. Połowę płynu przelać do kubeczka i rozprowadzić w nim mąkę. Mieszaninę przelać do garnuszka i gotując, ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje (nadzienie powininno się zagotować). Odstawić do wystudzenia.

Kruszonka:

  • 75 g masła, schłodzonego
  • 75 g cukru
  • 105 g mąki krupczatki

Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Odłożyć.

Foremki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i za pomocą słoika lub szklanki wyciąć 24 okrągłe placuszki, następnie umieścić je w formie na babeczki i docisnąć. Do każdej babeczki włożyć łyżkę kremu oraz nadzienia, a wierzch posypać kruszonką (można ją lekko docisnąć).

Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić w foremce.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

rabrabarwykorzystanie żółtek
Share

Babeczki  / Dla dzieci

Zuzia

You might also like

Faworki
2 stycznia 2021
Kremówka Papieska
20 maja 2020
Kruche babeczki z orzechami
6 maja 2020

Comment


Babeczki z malinowym creme patissiere – Najlepsze Smakołyki
23 October 2017 at 17:23
Reply

[…] wariacja babeczek, które wcześniej robiłam z rabarbarem (tutaj przepis). Tym razem, wzorem Kasi Rakoczy, creme patissiere wzbogaciłam o malinowe puree z […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Lipiec 2016
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « Cze   Gru »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły