Tradycyjne wielkanocne ciasto, przygotowywane raz w roku i pochodzące z Rosji. Jest to wspaniały sernik na zimno na bazie mleka i śmietany z jajkami, masła oraz cukru, z masą bakalii symbolizujących dobrobyt i bogactwo. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, jednak wymaga trochę cierpliwości. Gotową paschę można przechowywać w lodówce ok tygodnia. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 2 litry mleka 3,2%
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 6 jajek
- 200 g miękkiego masła
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2/3 szklanki cukru pudru
- bakalie
W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną. Mleko przelać do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się mleka wlać śmietanę z jajkami. Całość gotować, mieszając, aż płyn rozdzieli się na twaróg i serwatkę.
Durszlak wyłożyć gazą i przelać na nią ser. Zostawić na minimum 3 godziny, a następnie lekko odcisnąć.
Masło ubić z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać twaróg, a następnie sok i skórkę z cytryny, cały czas miksując. Na końcu wmieszać bakalie.
Wysoką miskę lub formę do babki wyłożyć gazą i przełożyć do niej masę serową. Paschę schować do lodówki i schłodzić minimum 3 godziny.
Gdy zastygnie przełożyć na talerz i udekorować.
Smacznego 🙂
Zmodyfikowany przepis Dorotki.
Leave A Reply