Wspaniałe ciasto! Te słowa najlepiej oddają ten smak. Idealnie pasujące do siebie warstwy, które świetnie się uzupełniają. Kruchy spód w kształcie charakterystycznym dla zbliżających się świąt. Do tego słodkie powidła i mus czekoladowy ze śliwkami namoczonymi w rumie. Poezja. Po prostu 🙂
Ciasto kruche:
- 150 g mąki
- 30 g kakao
- 40 g cukru pudru
- 110 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 12%
Mąkę wymieszać z cukrem i kakao, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 23 cm (można odrysować od tortownicy) i wydłużyć go z jednej strony, na kształt jajka.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować tak, aby lekko wystawało poza narysowane jajko. Przełożyć na papier i przyciąć na kształt mazurka. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczek i przykleić go wzdłuż krawędzi ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce kolejne 30 minut.
Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok 16- 20 minut. Wystudzić.
Krem:
- 150 g czekolady, posiekanej (najlepiej gorzka i mleczna pół na pół)
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 1/4 szklanki rumu
- pół szklanki suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
- 1 szklanka powideł śliwkowych
Śliwki umieścić w małej miseczce, zalać rumem i odstawić do nasączenia na 2 godziny.
Do małego garnuszka wlać 150 ml śmietany kremówki, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać sos czekoladowy. Dodać namoczone w rumie śliwki i dokładnie wymieszać (jeśli zostanie rum, należy go również dodać).
Wystudzone ciasto posmarować powidłami, przykryć musem ze śliwkami i wyrównać. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
Polewa:
- 70 ml śmietany kremówki 30 %
- 70 g czekolady gorzkiej
Do małego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Ciasto ozdobić polewą i schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
Smacznego!
3 komentarze
Bajeczny!!!! Zapisuję do zrobienia na Wielkanoc 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
[…] śliwek w czekoladzie. Jest to połączenie które naprawdę uwielbiam (np. mini tarta i mazurek). Na ten wspaniały tort składają się dwie warstwy biszkoptu genueńskiego, powidła, aksamitny […]