Pogoda za oknem sprzyja wypiekom z ciasta drożdżowego 😉 Mam dla Was pyszny, puszysty wieniec z cynamonem. Kocham to połączenie 😀 Ciasto jest bardzo przyjemne we współpracy, ponieważ nie klei się podczas wałkowania. Wieniec jest wbrew pozorom łatwy w wykonaniu i bardzo efektowny. Na pewno będziecie zachwyceni jego smakiem 🙂 Najlepsze jeszcze ciepłe!
Składniki:
- 260 g mąki
- 125 ml mleka, ciepłego
- 20 g świeżych drożdży
- 45 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 40 g masła, miękkiego
Dodatkowo:
- 35 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cynamonu
Lukier (składniki wymieszać):
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
Drożdże, mleko, cukier, sól i pół szklanki mąki umieścić w garnuszku lub misce, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ten etap zajmuje ok 7 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski i odstawiamy na ok 45 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Masło roztopić w garnuszku. Cukier wymieszać z cynamonem.
Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 50 cm. Posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonem i zrolować wzdłuż krótszego boku. Nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty (ok 3 cm). Obydwie części zapleść. Z ciasta uformować okrąg, końce rolady zlepić i zawinąć do środka.
Wieniec przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok 3o minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i pieczemy ok 30 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Wygląda obłędnie 😉
Oj tak 😀
oj, jaki dorodny!
🙂