Najszybsze pączki świata 🙂 Ich przygotowanie to zaledwie wymieszanie składników, a potem to co w pączkach najważniejsze, czyli smażenie. Po 20 minutach mamy dużą miskę gotowych, delikatnych, puszystych pączków. Można je nadziać dżemem lub po prostu oprószyć cukrem pudrem (np wymieszanym z odrobiną cynamonu). Smaczne i idealne na szybki podwieczorek. U mnie jednak pączkowym faworytem dalej pozostają tradycyjne, drożdżowe, maślane pączki 🙂
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanka mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo na posypkę:
- pół szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu
Jajka wymieszać z serkiem w dużej misce. Dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać.
W garnku rozgrzać olej lub smalec (minimum na wysokość 4 cm) i doprowadzić do temperatury 175ºC.
Za pomocą dwóch łyżek posmarowanych olejem formować małe pączki i od razu delikatnie wrzucać na rozgrzany tłuszcz i w połowie smażenia przewrócić na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły (u mnie smażenie trwa ok 5 minut na jedną turę pączków).
Zaraz po usmażeniu pączki odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju, a następnie obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Smacznego !
Leave A Reply