Składniki na 9 bułeczek:
- 25 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka, nie gorącego!
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
Dodatkowo:
- rozbełtane jajko
- 1 łyżka wody
Drożdże, mleko, cukier, sól i pół szklanki mąki umieścić w garnuszku lub misce, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut.
Dodać resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ciasto jest dość klejące dlatego najlepiej zrobić to w maszynie). Ten etap zajmuje ok 7 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Dużą blachę wykładamy papierem, a ciasto lekko wyrabiamy. Dzielimy na 9 kawałków tej samej wielkości i formujemy bułeczki. Przekładamy je na blachę w równych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok 3o minut.
Jajko mieszamy z wodą i smarujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i pieczemy ok 20 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
Smacznego! 🙂
Leave A Reply