• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2016
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « gru   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Kostka z bezami i serkiem homogenizowanym

13 stycznia 2016

SONY DSC

 

Lekki, puszysty sernik na bazie serka z pyszną niespodzianką 😉 Ciasto idealne dla każdego i na każdą okazję. Klasyczny, piankowy sernik na zimno, na biszkoptowym spodzie z galaretką owocową. Jako przełamanie tradycyjnego smaku, do masy sernikowej dodałam duże bezy. Są świetnym dodatkiem 🙂 Bezy lekko nasiąkają kremem i robią się miękkie, dzięki czemu idealnie pasują do ciasta. Pycha 😉

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąki przesiewamy miseczki.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 36 x 24 cm.

Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.

Bezy:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 110 g cukru

/Aby zaoszczędzić czas, można użyć ok 18 gotowych bez i pominąć ten etap/

W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodajemy sól i  powoli zwiększamy stopień obrotów. Gdy białka będą już zupełnie sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier w dwóch turach. Na początku wsypujemy połowę i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dopiero gdy masa będzie gładka, bez widocznych kryształków cukru dodajemy resztę i znów dokładnie ubijamy do gładkości. Dzięki temu sposobowi beza powinna być idealna.

Masę przełożyć na przygotowany papier za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki i uformować bezy o średnicy ok 4 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 140°C piekarnika i pieczemy ok 70 minut.

Krem z serków:

  • 750 g serka homogenizowanego (np. Danio)
  • 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serki i cały czas miksować. 3 łyżki kremu dodać do wystudzonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Przelać do masy sernikowej i miksować, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.

Na biszkopcie ułożyć bezy i zalać kremem z serka.Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki malinowe (lub inny smak)
  • 750 ml wrzątku (3 szklanki)

Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 750 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Gdy będą w temperaturze pokojowej wstawić do lodówki, aż całość zgęstnieje, ale dalej będzie lekko płynna- wtedy będzie gotowa. Ciasto zalać tężejącą galaretką i schować do lodówki na 1 godzinę.

 Smacznego! 🙂

SONY DSC

SONY DSC

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

galaretkaserek homogenizowanywykorzystanie białek
Share

Bezy  / Biszkopty  / Ciasta z kremem  / Dla dzieci  / Kostka

Zuzia

You might also like

Ciasto z lekką pianką, malinami i kruszonką
9 kwietnia 2019
Pączki z serkiem homogenizowanym (ekspresowe)
16 stycznia 2019
Styropian z wiśniami (śmietanowiec)
12 listopada 2018

2 komentarze


gin
14 January 2016 at 15:58
Reply

Ciekawy pomysł z tymi bezami 🙂 Ciasto wygląda wspaniale 🙂



    Zuzia
    15 January 2016 at 22:58
    Reply

    🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2016
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « gru   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...