Biscotti, czyli podwójnie pieczone włoskie ciasteczka. Są to słodkie, chrupiące, lecz kruche ciastka na bazie mąki, cukru, jajek i migdałów. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione aromaty, bakalie, orzechy czy czekoladę. Ciastka są wspaniałe nie tylko wizualnie, ale przede wszystkim smakowo. Pyszota 🙂
Ciastka po upieczeniu można przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnym opakowaniu.
Składniki na 16 ciastek:
- 1 jajko
- 90 g cukru
- 160 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g całych migdałów, bez skórki
- 50 g suszonej żurawiny
- 60 g suszonej moreli, pokrojonej na małe kawałki
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Jajko roztrzepać z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie zmiksować. Wsypać morele, żurawinę oraz migdały i dokładnie zagnieść.
Ręce oprószyć mąką i uformować długi bochenek o długości ok 25 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC, aż chlebek będzie twardy i rumiany. Wystudzić.
Gotowy chlebek pokroić ostrym nożem na kromeczki o szerokości 1,5 cm. Następnie ułożyć na papierze do pieczenia i piec jeszcze przez 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wystudzić.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Naprawdę bardzo dobre, szczerze polecam 🙂
🙂