• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Puszysty sernik
    Cytrynowy puch z malinami
    Kruche babeczki z orzechami
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
    Baletki z makiem
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2016
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « gru   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Baletki z makiem

8 stycznia 2016

SONY DSC

Jeżeli miałabym wymienić ciastka, które kojarzą mi się z dzieciństwem, to byłyby to właśnie małe biszkopty z makiem, przełożone dżemem. Jako mała dziewczynka wprost je uwielbiałam 🙂 Niestety, gdy zamknięto sklep, w którym razem z Mamą je kupowałyśmy zapomniałam o nich. Dopiero kilka dni temu natrafiłam na ich zdjęcie w gazecie.

Ciastka są przepyszne! Mięciutkie i puszyste, jak z najlepszej cukierni! Idealne dla najmłodszych (i nie tylko 😉 )

Składniki na 20 ciastek (40 pojedynczych):

  • 3 całe jajka
  • 85 g cukru
  • 80 g mąki
  • mak

Dodatkowo:

  • dżem, marmolada, konfitura lub powidła do przełożenia, ok pół szklanki

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż całkowicie się rozpuści, a krem będzie błyszczący i ciągnący. Następnie dodajemy żółtka, cały czas ubijając tylko do połączenia się składników.  W dwóch turach wsypujemy mąkę mieszając dokładnie, ale delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i wyciskać na blachę w postaci małych krążków.Przed samym pieczeniem posypać makiem. Do nagrzanego do 180 ºC piekarnika wstawić blachę i piec ciastka przez 12- 15 minut. Upieczone biszkopty zostawić do wystudzenia, a następnie delikatnie zdjąć z papieru i poukładać parami. Ciastka przełożyć dżemem. Smacznego 🙂    SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

konfitura/ dżemmakpowidła
Share

Biszkopty  / Ciasta z makiem  / Ciasteczka  / Dla dzieci  / HIT

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Bajgle
9 kwietnia 2020
Drożdżowe rogaliki z dżemem
13 marca 2019

2 komentarze


Ada
8 January 2016 at 19:03
Reply

Kocham je!!! 😉



    Zuzia
    8 January 2016 at 20:59
    Reply

    Ja też 🙂

Skomentuj Zuzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Puszysty sernik
    Cytrynowy puch z malinami
    Kruche babeczki z orzechami
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
    Baletki z makiem
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2016
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « gru   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...