• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Kruche babeczki z orzechami
    Mini serniczki oreo
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • grudzień 2015
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « lis   sty »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Puszysty sernik

11 grudnia 2015

SONY DSC

 Najlepszy sernik! Ciasto ma piankową konsystencję, dzięki czemu wręcz rozpływa się w ustach. Jest to zdecydowanie najbardziej lekki i delikatny sernik, jaki jadłam. Jak dla mnie genialny. Lekko słodki, baaardzo puszysty kawałek chmurki, przyprószony cukrem pudrem. Ideał 🙂

Składniki:

  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek, białka i żółtka osobno
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 30 g
  • kilka kropli ulubionego aromatu- pomarańcza, cytryna, wanilia itp.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, śmietaną kremówką, aromatem. Dodać mleko i zmiksować tylko do połączenia składników. Nie należy niepotrzebnie napowietrzać masy serowej, ponieważ ciasto mocno urośnie, a potem opadnie.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

Tortownicę o średnicy 23 cm* wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wylać masę serową.

Piec około 80 – 85 minut w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu. Sernik mocno wyrośnie, a potem lekko opadnie. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

*może być 24 cm

SONY DSC

SONY DSC

Z przepisu Dorotki.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

twaróg
Share

Boże Narodzenie  / HIT  / Serniki

Zuzia

You might also like

Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Ciasteczka serowe z jabłkiem (3 składniki)
11 maja 2020
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
29 kwietnia 2020

14 komentarzy


Ada
11 December 2015 at 18:50
Reply

Pycha !!!!!



    Zuzia
    11 December 2015 at 19:07
    Reply

    Oj tak 🙂

Jasia
2 January 2016 at 16:21
Reply

Gratulacje, idealny wypiek:) Mogę prosić i podpowiedź w jakiej kolejności miksować: czy najpierw twaróg z masłem, potem po 1 żółtku, po skończeniu żółtek dodać cukier i miksować, kolejno mąkę i śmietankę, czy wszystko naraz do miski i dopiero włączyć mikser? Jak długo miksować, tzn. ile około minut? Dziękuje za pomoc:)



    Zuzia
    2 January 2016 at 18:11
    Reply

    Dziękuję 🙂
    Najlepiej wszystkie składniki (bez mleka i białek) umieścić w misce i miksować tak długo, aż masa będzie gładka jednolita, bez grudek. Trudno mi powiedzieć jak długo, ale na pewno mniej niż minutę.
    Powodzenia 🙂

monika
2 January 2016 at 18:47
Reply

Witam, a czy konieczne jest 12godzinne chłodzenie?
pozdrawiam Monik



    Zuzia
    2 January 2016 at 18:51
    Reply

    Nie. Minimum 5-6 godzin, jednak najlepszą konsystencję osiągnie po ok 12 godzinach :).
    Pozdrawiam 🙂

b
29 March 2016 at 15:39
Reply

śliczny! piekłam go kiedyś ale podszedł mi wodą.. wiesz może dlaczego tak sie dzieje:( jakiego dokładnie użyłas sera 🙂



    Zuzia
    29 March 2016 at 16:01
    Reply

    To najprawdopodobniej wina twarogu- jeśli był użyty ten z wiaderka. Ja użyłam twarogu w kostce, który sama zmieliłam, ale równie dobrze można wybrać twaróg wiaderkowy- Delfiko (serek śmietankowy do serników) lub Piątnicy 🙂
    Pozdrawiam 🙂

Puszysty sernik z pomarańczą – Najlepsze Smakołyki
2 October 2017 at 16:40
Reply

[…] […]



Natalia
31 March 2018 at 20:15
Reply

Czy 80min to nie jest za długo?



    Zuzia
    2 April 2018 at 22:11
    Reply

    Przepraszam, że tak późno ! Sernik piecze się dosyć długo w stosunkowo niskiej temperaturze. Dzięki temu jest odpowiednio wypieczony (nie np z wierzchu mocno brązowy, a w środku dalej surowy ) Pozdrawiam 🙂

Magda
13 December 2020 at 16:36
Reply

A można na spód dać herbatniki maślane?



    Zuzia
    17 December 2020 at 21:47
    Reply

    Oczywiście 🙂

Marta
15 March 2024 at 15:53
Reply

Dzień dobry, a może być ser z wiaderka?



Skomentuj monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Kruche babeczki z orzechami
    Mini serniczki oreo
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    grudzień 2015
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « lis   sty »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...