Najlepszy sernik! Ciasto ma piankową konsystencję, dzięki czemu wręcz rozpływa się w ustach. Jest to zdecydowanie najbardziej lekki i delikatny sernik, jaki jadłam. Jak dla mnie genialny. Lekko słodki, baaardzo puszysty kawałek chmurki, przyprószony cukrem pudrem. Ideał 🙂
Składniki:
- 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
- 50 g miękkiego masła
- 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek, białka i żółtka osobno
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 30 g
- kilka kropli ulubionego aromatu- pomarańcza, cytryna, wanilia itp.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, śmietaną kremówką, aromatem. Dodać mleko i zmiksować tylko do połączenia składników. Nie należy niepotrzebnie napowietrzać masy serowej, ponieważ ciasto mocno urośnie, a potem opadnie.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Tortownicę o średnicy 23 cm* wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wylać masę serową.
Piec około 80 – 85 minut w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu. Sernik mocno wyrośnie, a potem lekko opadnie. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
*może być 24 cm
Z przepisu Dorotki.
14 komentarzy
Pycha !!!!!
Oj tak 🙂
Gratulacje, idealny wypiek:) Mogę prosić i podpowiedź w jakiej kolejności miksować: czy najpierw twaróg z masłem, potem po 1 żółtku, po skończeniu żółtek dodać cukier i miksować, kolejno mąkę i śmietankę, czy wszystko naraz do miski i dopiero włączyć mikser? Jak długo miksować, tzn. ile około minut? Dziękuje za pomoc:)
Dziękuję 🙂
Najlepiej wszystkie składniki (bez mleka i białek) umieścić w misce i miksować tak długo, aż masa będzie gładka jednolita, bez grudek. Trudno mi powiedzieć jak długo, ale na pewno mniej niż minutę.
Powodzenia 🙂
Witam, a czy konieczne jest 12godzinne chłodzenie?
pozdrawiam Monik
Nie. Minimum 5-6 godzin, jednak najlepszą konsystencję osiągnie po ok 12 godzinach :).
Pozdrawiam 🙂
śliczny! piekłam go kiedyś ale podszedł mi wodą.. wiesz może dlaczego tak sie dzieje:( jakiego dokładnie użyłas sera 🙂
To najprawdopodobniej wina twarogu- jeśli był użyty ten z wiaderka. Ja użyłam twarogu w kostce, który sama zmieliłam, ale równie dobrze można wybrać twaróg wiaderkowy- Delfiko (serek śmietankowy do serników) lub Piątnicy 🙂
Pozdrawiam 🙂
[…] […]
Czy 80min to nie jest za długo?
Przepraszam, że tak późno ! Sernik piecze się dosyć długo w stosunkowo niskiej temperaturze. Dzięki temu jest odpowiednio wypieczony (nie np z wierzchu mocno brązowy, a w środku dalej surowy ) Pozdrawiam 🙂
A można na spód dać herbatniki maślane?
Oczywiście 🙂
Dzień dobry, a może być ser z wiaderka?