Już prawie święta!!! Ostatni w tym roku pierniczkowy przepis. Idealne podsumowanie- pierniczki, których jeszcze nie było, z własnoręcznie robionym kajmakiem cynamonowym. Pyszności 🙂
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2/3 szklanki miodu
- 150 g masła/ margaryny do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklaki śmietany
Dodatkowo:
- 1 porcja masy krówkowej cynamonowej- przepis tutaj
- łyżka wody
Wykonanie:
Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać i odstawić. Miód, masło lub margarynę i przyprawę do piernika umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić.
Do masy dodać śmietanę oraz jajko i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mieszankę suchych składników, cały czas mieszając. Ciasto może (a nawet powinno) być dość rzadkie, ale nie należy się tym na razie przejmować. Należy je przykryć folią i wstawić na minimum 2 godziny (do 3 dni) do lodówki.
Schłodzone ciasto położyć na blat oprószony mąką (w takiej ilości, aby ciasto się nie przykleiło) i rozwałkować na grubość ok 4 mm . Wykrawać różne kształty pierniczków. Następie układać w sporych odstępach na blaszce. Na środku każdego pierniczka ułożyć 1/2 lub 1 kajmaku, krawędzie posmarować wodą, przyłożyć drugi pierniczek na wierzch i lekko docisnąć brzegi wokół nadzienia
Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce.
Gotowe pierniczki najlepiej smakują udekorowane roztopioną czekoladą. Smacznego 🙂
2 komentarze
Pyszne! 🙂
Cieszę się, że smakują 🙂