Przepyszne, zdrowe i łatwe bułeczki. Dobre nawet na drugi dzień. Z przepisu wychodzi 12 mniejszych (jak na zdjęciach) lub 6 większych bułek. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 100 g zakwasu
- 500 g mąki żytniej typ 720 lub 2000
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Zakwas wymieszać z 250 g mąki i 250 ml ciepłej wody. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 12 godzin.
Do rozczynu dodać resztę składników i wyrabiać około 15 minut- najlepiej za pomocą maszyny. Ciasto podzielić na 12 lub 6 części i pozostawić w cieple na 3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec około 45 minut- do suchego patyczka. Następnie wyjąć i wystudzić.
Smacznego 🙂
2 komentarze
wyglądają apetycznie!
Ale urocze 🙂