Pyszne o każdej porze, nie tylko w okresie makowcowym. Większość z nas jadła popularne drożdżówki z makiem, które są dostępne w prawie każdej piekarni. A gdyby tak zrobić je samemu? No i tu śpieszę z pomocą 🙂 Przepis nie jest trudny, a drożdżówki wychodzą puszyste, mięciutkie i mocno makowe (bardzo, bardzo mocno 🙂 ).
P.S. Do drożdżówek użyłam ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe- świetnie się z nim pracuje i świetnie smakuje 🙂
Przepis powstał na prośbę Mileny z Waszych propozycji.
Składniki na 10 drożdżówek:
- 360 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 160 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
Dodatkowo:
- 300 g masy makowej (tutaj mój przepis)
- 1 białko
- 1 rozbełtane jajko lub żółtko
Wykonanie:
Z ciepłego mleka, 150 g mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia, a następnie ze wszystkich składników zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto miski, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 h, żeby wyrosło.
W suchej, najlepiej metalowej misce ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać w nie masę makową.
Wyrośnięte ciasto lekko podsypać mąką i jeszcze raz zagnieść. Następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 40 cm.
Nałożyć na nie masę makową, dokładnie rozsmarować i zrolować wzdłuż krótszego boku. Następnie podzielić na 10 równych kawałków. Wierzch każdej drożdżówki, mocno przycisnąć drewnianą łyżką. Drożdżówki przełożyć na blachę i zostawić na 15 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 180 ºC. Przed samym pieczeniem posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Piec bułeczki 20 minut, aż urosną i będą złocisto−brązowe. Polecam jeść jeszcze ciepłe, koniecznie polane lukrem 🙂
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Kocham je <3
Cudownie intensywne, pyszności 🙂
O są! Dopiero zobaczyłam że zrobiłaś na moją prośbę te pyszności. No tak ale mam speeda, od października można je tu znaleźć, a ja dopiero teraz tu weszłam hehe 🙂 Dziękuję za przepis napewno wypróbuję :*
Lepiej późno niż wcale 🙂
Mam nadzieję, że posmakują 😉
Wyglądają fantastycznie 🙂