Składniki na kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
Wykonanie:
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto (można zmiksować malakserem) i schłodzić w lodówce przez 1h.
Wyłożyć ciastem spód tortownicy, ponakłuwać widelcem i piec w 190ºC przez około 20 minut (do zarumienienia). Wystudzić.
Składniki na zielony krem (Bon Appetit Małgorzaty):
- 5 kisielów jabłkowych
- 1 galaretka agrestowa
- 100 g masła
Wykonanie:
Kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, miksować do otrzymania gładkiej masy, a następnie wystudzić i schłodzić.
Składniki na krem budyniowy:
- budyń śmietankowy na 0.75l mleka
- 0.5l mleka
- 250g masła
- sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Budyń ugotować zgodnie z przepisem, tyle że z 0.5l mleka. Wystudzić (!). Masło ubić na puch, następnie dodawać po łyżce budyniu nadal miksując na koniec dodać sok z cytryny. Krem gotowy.
Dodatkowo:
- frużelina z kiwi (jedna porcja)
- 2 obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki kiwi
Wykonanie boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na brzegach ciasta wzdłuż boków ‘ustawić’ plasterki kiwi, zalać zieloną schłodzoną masą i włożyć do lodówki na około 60 minut, następnie zalać masą budyniową i znowu schłodzić przez około 30 minut, zalać frużeliną i ostatni raz schłodzić
Smacznego!!!
W razie kłopotów proszę pisać 🙂
3 komentarze
Ciasto naprawdę przepyszne! Proszę o więcej takich
witam,
Nie mam frużeliny czy mogłabym na górę dać coś innego?
Przepis na frużelinę jest tutaj: https://najlepszesmakolyki.pl/2014/05/kisiel-z-kiwi/
Ewentualnie można ułożyć plasterki kiwi zamiast frużeliny.
Pozdrawiam 🙂