• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2014
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
        cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

‘Letnie’ ciasto z kiwi

10 maja 2014

SONY DSC

Składniki na kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko

 

Wykonanie:

Z podanych składników szybko wyrobić ciasto (można zmiksować malakserem) i schłodzić w lodówce przez 1h.

Wyłożyć ciastem spód tortownicy, ponakłuwać widelcem i piec w 190ºC przez około 20 minut (do zarumienienia). Wystudzić.

 

Składniki na zielony krem (Bon Appetit Małgorzaty):

  • 5 kisielów jabłkowych
  • 1 galaretka agrestowa
  • 100 g masła

 

Wykonanie:

Kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, miksować do otrzymania gładkiej masy, a następnie wystudzić i schłodzić.

 

Składniki na krem budyniowy:

 

  • budyń śmietankowy na 0.75l mleka
  • 0.5l mleka
  • 250g masła
  • sok z jednej cytryny

 

 

Wykonanie:

 

Budyń ugotować zgodnie z przepisem, tyle że z 0.5l mleka. Wystudzić (!). Masło ubić na puch, następnie dodawać po łyżce budyniu nadal miksując na koniec dodać sok z cytryny. Krem gotowy.

 

Dodatkowo:

  • frużelina z kiwi (jedna porcja)
  • 2 obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki kiwi

 

Wykonanie boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na brzegach ciasta wzdłuż boków ‘ustawić’ plasterki kiwi, zalać zieloną schłodzoną masą i włożyć do lodówki na około 60 minut, następnie zalać masą budyniową i znowu schłodzić przez około 30 minut, zalać frużeliną i ostatni raz schłodzić

Smacznego!!!

W razie kłopotów proszę pisać 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

budyńciasto z kiwikiwi
Share

Ciasta na zimno

Zuzia

You might also like

Kremówka Papieska
20 maja 2020
Babka piaskowa (marmurkowa)
12 kwietnia 2019
Ciasto z lekką pianką, malinami i kruszonką
9 kwietnia 2019

3 komentarze


Beata
2 June 2014 at 14:33
Reply

Ciasto naprawdę przepyszne! Proszę o więcej takich



Kasia
2 July 2014 at 23:40
Reply

witam,
Nie mam frużeliny czy mogłabym na górę dać coś innego?



    Zuzia
    3 July 2014 at 08:44
    Reply

    Przepis na frużelinę jest tutaj: https://najlepszesmakolyki.pl/2014/05/kisiel-z-kiwi/
    Ewentualnie można ułożyć plasterki kiwi zamiast frużeliny.
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2014
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
        cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...