Składniki na 12 sztuk:
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bardzo płaskie!)
- kilka kropel olejku migdałowego
- 12 markiz- każda przekrojona na 4 części (ciasteczka przełożone nadzieniem- u mnie jasne z kremem czekoladowym)
- 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać jajka i dokładnie zmiksować. Dodać mleko, olejek, mąkę i proszek i szybko wymieszać, przełożyć do foremek. W każdej babeczce poukładać po 4 części ciastek. Całość włożyć do nagrzanego do 180 ºC około 20 – 25 do tzw. suchego patyczka.
Krem ciasteczkowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 100g mascarpone
- 10 markiz
Wykonanie:
Ciasteczka zmiksować blenderem na tzw. mokry piasek. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać ‘piasek’ i dokładnie wymieszać. Ozdobić babeczki kremem* i ew. połówką ciasteczka.
Smacznego J
*najlepiej po prostu położyć trochę kremu na babeczce i wygładzić, nie polecam dekorowania rękawem cukierniczym, ponieważ krem jest baaardzo gęsty i mój rękaw po prostu wybuchł 😀
Leave A Reply